MApN a depus o plângere la Președinție cu privire la decretul de prelungire a mandatului șefului SMA
Ministerul Apărării Naționale a depus marți o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării.
În motivația documentului, MApN susține faptul că decretul încalcă dispozițiile legale prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”, informează ministerul printr-un comunicat de presă.
Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului șefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeași procedură ca și în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale și cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.
În document, a fost evidențiat precedentul juridic, prin faptul că Președintele României a prelungit mandatul Șefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naționale și avizul Prim-Ministrului.
Background
În ultima ședință CSAT din 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis a refuzat toate propunerile făcute de ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru funcția de șef al Statului Major al Apărării. El a precizat că a semnat decretul pentru prelungirea mandatului actualului șef al Statului Major al Armatei deoarece "situația generată de incompetența PSD-ului trebuie rezolvată".
Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a declarat că decizia nu este legală și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.
Comentarii