Mai multe deputate din Ucraina au ajuns la Strasbourg pentru a discuta cu autoritățile europene și cu Consiliul Europei. La întoarcerea spre casă, ele se duc și la Haga, pentru a cere un tribunal special pentru crime de război comise de armata rusă.

”Suntem în a 15-a zi de război, dar simțim ca și cum ar fi al 15-lea an de război, fiecare zi se simte ca un an în termeni de evenimente, pierderi”, a spus joi, la Strasbourg, Maria Mezețeva, deputată din partea partidului președintele Volodimir Zelenski - Slujitorul Poporului.

Alături de ea este și Lesia Vasilenko, membră a GOLOS, un partid de opoziție, dar acest lucru nu mai contează acum: ”Toate partidele sunt unite și luptă pentru însăși existența noastră .... Putin are ca țintă cetățenii ucraineni, asistăm la crime de război și crime împotriva umanității”. 

Delegația, formată din nouă deputate din partide aflate la putere și în opoziție, s-a întâlnit joi cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, iar săptămâna viitoare se duc la Consiliul Europei pentru a pleda cauza țării lor.

În pofida războiului, ele se vor întoarce acasă, dar vor face un drum și la Haga, pentru a cere un tribunal special al ONU care să ancheteze crimele de război și crimele împotriva umanității pe care armata rusă le comite în Ucraina.

Evghenia Kravciuk (Slujitorul Poporului) spune că are o fiică de opt ani, care nu se duce la școală, deoarece trebuie să se ascundă: „Viețile copiilor ucraineni sunt în pericol zi de zi”. Soțul ei luptă în apropiere de Ucraina și nu are de gând să renunțe. Ea a mai spus că Parlamentul și Guvernul lucrează în continuare, iar Kievul nu se va preda, amintind de estimările potrivit cărora capitala nu va rezista mai mult de trei zile.

„Rusia încearcă să mintă pe toată lumea, armata rusă nu luptă cu armata ucraineană, ci cu toată populația”, afirmă Kravciuk. 

„Mâine s-ar putea să nu mai existe, să nu ne facem iluzii că Putin se va opri singur, dacă noi nu facem ceva să-l oprim”, a avertizat deputata Elizaveta Iasko (Slujitorul Poporului). 

Ea a mărturisit că unul dintre lucrurile observate după trecerea graniței a fost cântecul păsărilor, pe care nu l-a mai auzit în ultimul timp în Ucraina.  

Ce solicitări are delegația:

- sprijin pentru calea Ucrainei către UE

- arme și armament

- no-fly zone peste Ucraina

- avioane de luptă

- sisteme de apărare antiaeriană 

- un tribunal special creat de statele membre ONU pentru o pedeapsă pe măsură pentru Putin și pentru cei care au ordonat crimele împotriva populației civile din Ucraina. 

Fără votcă și gaz

După întâlnirea cu deputatele ucrainence, eurodeputata Renew Nathalie Loiseau (președintă a Subcomisiei pentru securitate și apărare) le-a declarat jurnaliștilor români că formațiunea sa susține o interdicție imediată asupra petrolului din gazului din Rusia, pentru a crea „o presiune maximă”. 

Ea a reiterat faptul că statele membre UE și NATO nu vor participa cu trupe pentru că ar provoca și mai multă suferință.

„Ucraina e parte a familiei noastre și trebuie să protejăm și să apărăm această familie”, a spus eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius (Renew). 

„Ucrainenii au transmis un mesaj foarte clar: al treilea Război Mondial a început, acesta e feelingul printre ucraineni”, a mai spus el, adăugând că europenii nu ar mai trebui să folosească petrol și gaz din Rusia, să nu mai bea votcă rusească și să nu mai urmărească mass media din această țară.

„Haideți să pornim de aici și apoi să extindem pe cât de mult posibil. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie un embargo total asupra Rusiei. Rusia trebuie să fie izolată, politic, cultural și public. O țară agresoare nu poate fi membră a Națiunlor Unite, nu poate fi membră a oricărei familii civilizate”, a susținut eurodeputatul din Lituania. 

El a atras atenția că, până la finalul acestei săptămâni, vom avea probabil trei milioane de refugiați și valul va continua.

Și societatea rusească ar trebui să reacționeze, a subliniat Austrevicius: ”Ne așteptăm la o reacție din partea rușilor, dacă încă se simt parte a comunității internaționale, ar trebui să-și facă auzită vocea ... Vreau să văd o acțiune foarte puternică din partea societății rusești”.

Petras Austrevicius spune că mai mulți eurodeputați au cerut Comisiei și Consiliului să deschidă canale de comunicare în limba rusă: „Autoritățile pot închide accesul la internet, dar rușii ascultă posturi de radio și UE ar trebui să facă ceva pentru a transmite informații rușilor”.

„Noi nu considerăm societatea rusă ca inamicul nostru, știm cine e inamicul nostru, dar trebuie să trimitem un semnal în limba rusă. După părerea mea e la fel de mportant ca no-fly zone. Rușiii trebuie să înțeleagă, să vadă faptele, să vadă tinerii trimiși la război, rușii ar trebui să se răzvrătească împotriva regimului crud al lui Putin”, a subliniat eurodeputatul lituanian.