Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că exercițiul financiar 2014-2020 este ”dureros” prin prisma sumei ce va trebui absorbită, dat fiind că în 2007-2013 au fost cheltuite 12,8 miliarde euro din 19.

El a adăugat că în cadrul discuțiilor pe care le va avea în continuare pe acest subiect se va pune accent pe măsurile de simplificare, de debirocratizare, relatează Mediafax.

Ministrul a mai spus că a inițiat discuții la Ministerul de Finanțe ca până la sfârșitul anului să existe o simplificare pentru proiecte cu valori mici. 

Astfel, urmează să fie modificată legislația astfel încât să nu mai fie obligatoriu studiul de fezabitate în cazul proiectelor mici.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că din cele 19 miliarde de euro alocate României pe finanțarea 2007-2013, mai puțin fondurile pentru Ministerul Agriculturii, s-au făcut plăți interne către beneficiari de 12,8 miliarde de euro.

”Avem un procent de 64 la sută conform sumelor pe care le avem în casă, iar până la sfârșitul anului cu siguranță vom ajunge la 70 la sută. Diferența o face din păcate infrastructura de transport unde nu suntem în cea mai fericită situație”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că proiectele pentru infrastructură vor fi cele care vor intra în mecanismul de „fazare” (adică să fie preluate parțial pentru a fi finanțate pe următorul exercițiu financiar, n.r.).

Potrivit acestuia, până în luna decembrie se așteaptă acordul Comisiei Europene pentru a fi continuate proiectele din sectorul de transporturi, precum și din sectorul apă și apă deșeuri.