Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat Bundestagul cu Germania nazistă pentru că a acceptat să furnizeze arme grele Ucrainei. Moscova amenință Occidentul care furnizează arme Kievului.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat Bundestagul cu Germania nazistă pentru că a acceptat să furnizeze arme grele Ucrainei.

„Se pare că parlamentarii germani sunt bântuiți de laurii predecesorilor lor, care au fost în Parlamentul german sub un alt nume în secolul trecut”, a scris joi adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei pe Telegram.

„Este trist pentru Bundestag. Se va termina prost”, a mai spus Medvedev, fost președinte și premier rus.

Bundestag a votat astăzi o propunere privind furnizarea de arme grele Ucrainei.

Și Parlamentul de la Sofia urmează să autorizeze pe 4 mai trimiterea de arme în Ucraina, a anunțat joi, la Kiev, premierul bulgar, Kiril Petkov. 

Măsura e susținută de trei din cele patru partide din coaliția guvernamentală. Partidul Socialist amenință cu ruperea coaliției, dacă guvernul sprijină militar Ucraina.

Rusia a amenințat în mod repetat că va ataca livrările străine de arme din Ucraina și în ultimele zile a lansat atacuri asupra căilor ferate din vestul țării, pentru a bloca transportul armamentului greu către armata ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, a declarat joi că livrările de arme grele Ucrainei de către țările occidentale constituie o amenințare pentru securitatea continentului european.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat însă că Alianța este pregătită să continue ani la rând furnizarea de ajutor militar Ucrainei cu Rusia, inclusiv prin facilitarea transferului de arme de producție sovietică pentru armata ucraineană, dar și a unor arme moderne occidentale, notează Reuters.