Toți pacienții răniți în incendiul de la Colectiv vor fi transferați în străinătate, dacă va exista o recomandare din partea specialiștilor, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății, care a solicitat deja sprijinul MAE în acest sens.

Anunțul Ministerului survine după o serie de semnale privind problema infecțiilor intraspitalicești.

Un medic de la Spitalul de Arși declarat, pentru Tolo.ro, că infecțiile intraspitalicești au fost cauza morții răniților Colectiv din spitale.

La câteva ore după interviu, medicul Adrian Stănculea, șeful terapiei intensive și reprezentantul oficial al Spitalului de Arși, a declarat că trei dintre pacienții de la Spitalul de Arși au murit în urma infecțiilor intraspitalicești.

Luni, la Ministerul Sănătății se va întruni o comisie de specialiști care va analiza situația pacienților cu arsuri aflați în îngrijirea spitalelor din România.

Comisia va stabili un plan de îngrijire pe termen mediu și lung. Acesta va include îngrijirile medicale de recuperare și asistența psihologică și socială pentru pacienți și familiile acestora.

În situațiile în care există recomandare din partea specialiștilor, Ministerul Sănătății va aproba transferul în străinătate al pacienților cu arsuri aflați în îngrijirea spitalelor din România.

Tot prin intermediul MAE, spitalele din străinătate care îngrijesc victimele incendiului din 30 octombrie au fost înștiințate despre intenția Ministerului de a demara, anul viitor, un program de schimb de experiență între medicii români și cei străini care se ocupă de tratamentul pacienților cu arsuri.

Costurile acestor tratamente vor fi acoperite de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale.