Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită de lucru în Malaysia între 11-13 martie, s-a deplasat la închisorile unde se află patru cetățeni români arestați pentru trafic de droguri.

Demnitarul a vizitat închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor, unde sunt deținuți doi cetățeni români acuzați de trafic de droguri și ale căror procese sunt încă în derulare, anunță MAE.

De asemenea, ministrul delegat Dan Stoenescu i-a vizitat pe cetățeanul român condamnat la moarte aflat în centrul de detenție Johor, din statul Johor, și pe românul condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenție Kajang, din statul Selangor.

Ministrul a avut și o întâlnire cu avocatul malaysian Datuk Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese.

MAE precizează că starea de sănătate a românilor deținuți este în general bună, având în vedere condițiile climatice dificile din regiune.

Dan Stoenescu "a apreciat deschiderea și atitudinea constructivă a autorităților malaysiene cu privire la începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistență judiciară, extrădare și transferul persoanelor condamnate”.

Ministrul delegat, în calitate de trimis special al președintelui Klaus Iohannis și al premierului Dacian Cioloș, i-a comunicat românului condamnat la moarte că a transmis autorităților malaysiene scrisorile celor doi oficiali în care aceștia fac apel la clemență.

"Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale, precum și în cadrul Organizației Națiunilor Unite”, a declarat Dan Stoenescu.