Germania nu va putea livra direct arme grele Ucrainei, spune ministrul apărării. Christine Lambrecht a adăugat că Ucraina va primi astfel de armament, inclusiv tancuri, de la țările din Europa de Est.

În schimb, Berlinul va furniza armament greu țările din UE și NATO care vor ajuta militar Ucraina.

„Este vorba despre tancuri de luptă, vehicule blindate sau alte opțiuni”, a declarat ea într-un interviu acordat postului de știri n-tv. Christine Lambrecht a adăugat că aceste livrări s-ar putea face „în zilele următoare”. 

„Toți experții militari sunt siguri că următoarele două săptămâni vor fi săptămâni decisive în lupta Ucrainei împotriva Rusiei și trebuie să sprijinim această luptă, de aceea totul va fi  foarte rapia”, a spus Lambrecht.

Germania își asumă responsabilitatea față de statele care vor livra armament Ucrainei că le va ajuta să-și refacă stocurile, a mai spus Christine Lambrecht.

Întrebată dacă Germania chiar nu poate livra arme grele direct din stocurile Bundeswehr către Ucraina, pentru că altfel apărarea țării nu mai poate fi garantată, Lambrecht a răspuns: „Bundeswehr se află, din păcate, într-o situație în care nu poate livra arme, dacă vrea să continue să asigure apărarea țării și obligațiile din cadrul NATO”. 

Din acest motiv e urgentă implementarea programului special în valoare de 100 de miliarde de euro destinat modernizării Bundeswehr.

Potrivit AFP și dpa, Slovenia va livra Kievului tancuri sovietice T-72 și va primi, în schimb, de la Berlin distrugătoare de tancuri Marder și transportoare blindate Fuchs. 

Germania va antrena soldați ucraineni

Totodată, Lambrecht a confirmat că Germania va antrena soldați ucraineni pentru a putea folosi obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000.

Produse în Germania, obuzierele vor fi livrate Ucrainei de către Olanda. 

Panzer-Bluff

Potrivit Bild, cancelarul social-democrat Scholz a refuzat să livreze Ucrainei armament greu, deși industria de armament le putea oferi. 

Liderii ucraineni au cerut Germaniei în nenumărate rânduri arme grele, dar Berlinul are ezitări.

Bild scrie că Scholz ar fi tăiat echipamentele grele solicitate de Ucraina de pe o listă de 48 de pagini cu oferta companiilor germane producătoare de armanent. 

Tabloidul îl acuză pe cancelar că ar fi mințit. 

+++

Președintele american Joe Biden a anunțat joi un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Noul pachet cuprinde „arme de artilerie grea, zeci de obuziere, 144.000 de muniții, precum și drone tactice", a precizat Biden.

Ajutorul militar acordat de SUA Ucrainei de la începutul războiului se ridică astfel până acum la peste 3 miliarde de dolari, menționează Reuters.

Și Spania va livra Ucrainei 200 de tone de material militar, reprezentând dublul ajutorului militar trimis până acum de Madrid, a anunțat joi, la Kiev, premierul spaniol Pedro Sanchez, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul danez Mette Frederiksen.

+++

Alte nouă corpuri de civili au fost descoperite miercuri la Borodianka, o suburbie a Kievului, unele dintre care prezentând „semne de tortură”, a anunțat poliția capitalei ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

„Aceste persoane au fost ucise de ocupanți (ruși), iar unele dintre victime prezintă semne de tortură”, a denunțat pe Facebook șeful poliției locale, Andrii Nebitov.