Peste 7.000 de soldați ruși ar fi murit în războiul din Ucraina, potrivit New York Times. Pierderile mari ar putea distruge moralul trupelor, notează Pentagonul.

De la invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Kremlinul a spus în repetate rânduri că așa-zisa „operațiune militară” decurge conform planului. Cu toate acestea, avansarea lentă și pierderile mari ale trupelor rusești descriu o imagine diferită. Din estimările SUA peste 7.000 de soldați ruși și-au pierdut viața până acum. Potrivit New York Times, oficialii Pentagonului spun că acest lucru ar putea deveni o problemă pentru moralul trupelor.

Moscova e reticentă în a publica numărul deceselor. La un moment dat, la sfârșitul lunii februarie, Kremlinul a dat publicității niște cifre: 489 de soldați ruși uciși. Cifrele estimate de ucraineni privind pierderile părții ruse erau mult mai mari. În ultimele zile, au existat, de asemenea, informații conform cărora morgile din Belarus, la granița cu Ucraina, sunt pline cu soldați ruși, notează Spiegel Online.

Potrivit New York Times, cifra de peste 7.000 de soldați ruși uciși este o estimare moderată. Alte surse avansează cifre mai mari. Ucrainenii susțin că Moscova ar fi pierdut până acum circa 13.500 de soldați. Chiar dacă este luat în calcul numărul avansat de SUA, veștile sunt cumplite, precizează New York Times. În trei săptămâni de război din Ucraina, Rusia ar fi pierdut mai mulți soldați decât Statele Unite în 20 de ani în Irak și Afganistan.

Este o cifră surprinzătoare pentru un interval de trei săptămâni, spun oficialii americani, adăugând că acest lucru afectează eficacitatea unităților ruse, inclusiv a soldaților din formațiunile de tancuri.

Peste 150.000 de soldați ruși sunt în prezent dislocați în războiul din Ucraina. Dacă luăm în calcul numărul estimat de decese și cel al răniților (între 14.000 și 21.000), atunci pierderile rusești ar fi de peste zece procente din total .NATO și Ucraina presupun, de asemenea, că Moscova a pierdut deja trei generali. Estimările New York Times se bazează pe analizarea informațiilor din media, imagini din satelit, materiale video și informații din Rusia și Ucraina.

Procentul ridicat al victimelor ar putea fi una dintre explicațiile pentru care mult lăudata armată rusă s-a blocat în apropierea capitalei. Nici după trei săptămâni, invadatorii ruși nu au reușit să încercuiască Kievul.

Având în vedere numărul mare de morți din tabăra rusă, experta în securitate Evelyn Farkas a declarat pentru New York Times: „Pierderi ca acestea afectează moralul și coeziunea unităților, mai ales că acești soldați nu înțeleg de ce luptă”.

„Generalii ruși încep să ducă lipsă de muniții și de trupe. Conform Pentagonului, 50% din capacitățile de luptă ale Rusiei sunt angajate în Ucraina. În perioada de vârf a acțiunii noastre în Irak și Afganistan, armata americană era angajată la 29%, și era foarte dificil de menținut'' desfășurarea operațiunilor, notează Ben Hodges, general în retragere care a comandat trupele SUA din Europa între 2014 și 2017.

.