Elveția a anunțat că preia pachetul de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Emmanuel Macron a discutat cu Vladimir Putin, la cererea lui Volodimir Zelenski. UE amenință cu noi sancțiuni.

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev și a orașului Harkov au continuat peste noapte, transmite marți dpa, preluată de Agerpres.

La Harkov, forțele rusești au aruncat în aer substații, a declarat primarul orașului Ihor Terekhov, citat de agenția de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică și apă.

În același timp, trupele ruse au înaintat spre Capitală. Situația rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

+++

Expulzarea a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU pentru spionaj este o abordare ostilă din partea Washingtonului, consideră ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov.

+++

Washingtonul a respins apelul președintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că acest lucru ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA și Rusia.

+++

Peste 100 de civili au murit și peste 300 au fost răniți până acum în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Națiunilor Unite.

+++

Europenii și aliații lor sunt gata să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, a indicat Palatul Elysée, după o videoconferință care a reunit luni seara liderii Franței, SUA, Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei și României, precum și reprezentanți ai UE și NATO.

Uniunea Europeană l-a adăugat luni pe Dmitri Peșkov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, și pe mai mulți oligarhi pe lista sa neagră a personalităților sancționate cu înghețarea activelor și interdicții de călătorie.  

+++

Palatul Elysee anunță că Emmanuel Macron a avut o discuție de o oră și jumătate cu Vladimir Putin, la cererea lui Volodimir Zelenski.

 „Am reiterat cererea comunității internaționale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei și am reafirmat necesitatea de a pune în aplicare un armistițiu imediat", a scris pe Facebook Macron. 


+++

Țările din UE sunt hotărâte să își sporească sprijinul militar bilateral pentru Kiev, a anunțat luni, după o reuniune a miniștrilor apărării, șeful diplomației europene, Josef Borrell. 

El a avertizat că sancțiunile impuse Rusiei vor avea un cost pentru Europa, dar trebuie „să fim pregătiți să plătim prețul sau vom fi nevoiți să plătim un preț mult mai mare în viitor”.

„Energia nu va fi ferită de acest conflict, indiferent dacă ne place sau nu. Suntem dependenți de gazul rusesc. Iar politica de reducere a acestei dependențe este una existențială”, a adăugat Borrell.

+++

Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina și nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menține securitatea în țară, a afirmat ministrul de externe Peter Szijjarto, susținând că Ungaria nu vrea să fie atrasă într-un război. 

+++

Gruparea de hackeri 'Anonymous' a revendicat luni un atac cibernetic care a paralizat site-urile mai multor media ruse, printre care și ale celor două agenții de presă de stat, după atacurile informatice care au vizat în ultimele zile numeroase site-uri oficiale ruse, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Timp de câteva minute, site-urile agențiilor de presă de stat TASS și RIA Novosti, al cotidianului Kommersant, al ziarului pro-Kremlin Izvestia și al revistei Forbes Russia au afișat un mesaj care cerea „încetarea” invaziei ruse din Ucraina.

„În câțiva ani, vom trăi ca în Coreea de Nord. De ce avem nevoie de asta? Pentru ca Putin să ajungă în cărțile de istorie? Nu este războiul nostru, așa că să ne oprim!”, se arăta în mesaj.

+++

Rusia a anunțat interzicerea zborurilor companiilor aeriene din 36 de țări, inclusiv România, ca răspuns la închiderea spațiului aerian din numeroase state pentru avioanele rusești.

+++

În timpul negocierilor, rușii continuă ofensiva. Zeci de persoane au murit luni și alte sute au fost rănite, într-un atac rusesc cu rachete împotriva cartierelor rezidențiale din orașul Harkov,  a declarat Anton Gherașcenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de interne. 

 


 

+++

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva, după anunțul autorităților elvețiene. El urma să ia parte la a 49-a sesiune a Consiliului Drepturilor Omului (CDO), ce are loc între 28 februarie - 1 aprilie.

+++

Elveția a decis luni să impună sancțiuni Rusiei. 

Ministrul de finanțe Ueli Maurer a declarat că Berna va impune toate sancțiunile anunțate de Uniunea Europeană. „Fără nicio excepție”, a spus Maurer, adăugând că Elveția dorește să continue să fie un centru financiar transparent și onest pentru toată lumea. 

„Elveția preia pe deplin sancțiunile UE împotriva Rusiei”, a declarat președintele Ignazio Cassis. Atacul Rusiei asupra unei țări independente este un atac la adresa libertății, democrației, populației civile și instituțiilor unei țări libere. „Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere politic și moral conform dreptului internațional”, a declarat Cassis, potrivit Der Bund.

Elveția va oferi și ajutoare umanitare Ucrainei.

Elveția va interzice cursele aeriene din Rusia, inclusiv cele private. Swiss Airlines și-a anulat toate zborurile către Rusia. Măsurile se aplică deja, începând de luni, ora locală 15:00 (16:00, ora României). 

Și celelalte sancțiuni sunt cu efect imediat, inclusiv sancțiunile financiare împotriva președintelui Vladimir Putin, premierului Mihail Mișustin și ministrului de externe Serghei Lavrov.

Ucrainenii vor putea sta în Elveția timp de 90 de zile fără viză.

În schimb, Berna reintroduce vizele pentru toți cetățenii ruși, inclusiv pentru diplomații care doresc să participe la reuniuni în format internațional la Geneva.

+++

Negocierile între Ucraina și Rusia au început, a anunțat consilierul președintelui ucrainean Mihailo Podoliak, informează Reuters.

Autoritățile ucrainene cer oprirea focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei. Duminică, președintele Volodimir Zelenski a declarat că nu se așteaptă la mare lucru de la aceste negocieri, dar trebuie să încerce să profite de această șansă, chiar dacă mică, astfel  încât nimeni să nu poată învinovăți Ucraina că nu a încercat să oprească războiul.

+++

Zelenski a cerut o procedură specială de urgență pentru aderarea la Uniunea Europeană.

"Scopul nostru este să fim împreună cu toți europenii și, cel mai important, să fim pe picior de egalitate. Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că este posibil", a spus el.

+++

Într-o declarație video, președintele ucrainean a făcut apel la soldații ruși să depună armele.

"Abandonați-vă echipamentele. Plecați de aici ... Salvați-vă viețile", a spus el.

 


 

+++

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat luni că va propune destituirea ministrului apărării Stefan Ianev, după ce acesta a refuzat să califice drept război invazia militară rusă în Ucraina.

De notat că ministrul român al apărării a declarat, după ce rușii au cucerit Insula Șerpilor, că „vom învăța să trăim cu rușii la graniță” și nimeni nu i-a reproșat nimic.

+++

Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă. Armata rusă susține că civilii pot părăsi Kievul și acuză autoritățile ucrainene că-i folosesc pe post de „scuturi umane”. 

+++

Uniunea Europeană intenționeazăsă le acorde ucrainenilor dreptul de ședere și de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani, au afirmat oficiali de la Bruxelles.