Dacă nu se ajunge la un acord concret cu privire la problema migrației, cancelarul austriac Karl Nehammer amenință că va bloca declarația finală comună a șefilor de stat și de guvern la reuniunea de săptămâna aceasta de la Bruxelles.

"Frazele goale nu vor fi suficiente”, a declarat Nehammer pentru cotidianul german Die Welt. 

"Este nevoie de un angajament clar și fără ambiguitate pentru consolidarea protecției frontierelor externe și utilizarea resurselor financiare adecvate de la bugetul UE pentru aceasta", a cerut Nehammer. Ar trebui făcuți "pași concreți". Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Austria "nu va putea susține declarația finală a summitului UE", a spus șeful conservator al guvernului de la Viena.

Înainte de summitul special privind migrația, Austria și alte șapte state membre au cerut - într-o scrisoare comună - mai multe măsuri finanțate de UE pentru a proteja frontierele externe, deportări mai rapide și noi acorduri de repatriere cu țări terțe, notează Kurier.

Mai multe sosiri "decât în ​​timpul crizei migrației"

Scrisoarea a fost trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel.

"Unele state membre au același număr sau mai multe sosiri și cereri (de azil) decât în ​​timpul crizei migrației din 2015 și 2016”, se arată în scrisoarea semnată de Karl Nehammer, prim-miniștrii Danemarcei (Mette Frederiksen), Greciei (Kyriakos Mitsotakis), Letoniei (Krisjanis Karins), Slovaciei (Eduard Heger), Maltei (Robert Abela), Estoniei (Kaja Kallas) și de președintele lituanian Gitanas Nauseda. 

"Autoritățile naționale și locale se luptă să gestioneze fluxul. Situația este profund îngrijorătoare și necesită o atenție politică urgentă și acțiuni concrete, inclusiv pentru ca statele membre să acorde prioritate persoanelor care au nevoie de protecție internațională, inclusiv ucrainenilor, alungați de agresiunea rusă", se arată în scrisoare.  

Nehammer solicită standarde UE privind protecția frontierelor externe

Cei opt lideri solicită Comisiei să prezinte o abordare cuprinzătoare pentru toate rutele importante de migrație. Aceasta ar trebui să conțină "întărirea în continuare a protecției frontierelor externe”, "inclusiv dezvoltarea infrastructurii și supravegherea spațiului aerian în zona din fața frontierelor maritime".

Frontex trebuie să-și asume pe deplin rolul central, inclusiv în domeniul repatrierii și prin măsuri în țări terțe pentru prevenirea trecerilor ilegale ale frontierei. Sunt necesare, de asemenea, standarde UE privind protecția frontierelor externe, precum și sprijin financiar suplimentar în cadrul cadrului financiar european pentru măsuri operaționale și tehnice pentru un control eficient la frontieră.