Guvernul a aprobat miercuri un act normativ prin care unitățile administrativ-teritoriale (UAT) pot solicita, în cursul acestui an, contractarea de împrumuturi, în condiții favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de un miliard de lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat miercuri că modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluționează unele probleme urgente ale autorităților administrației publice locale, având în vedere că au fost în implementare proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, care ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023. 

Ministrul Cseke Attila declară că finalizarea proiectelor va avea ca efect creșterea calității serviciilor publice pentru cetățeni, iar unitățile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvență.

Dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, astfel 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv, respectiv 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.

Creditele contractate conform actului normativ adoptat astăzi sunt o excepție de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar cu scopul de a asigura accesibilitatea la această măsură și pentru localitățile mai mici, actul normativ prevede plafoane în funcție de mărimea localităților. Astfel, consiliile județene, capitala și sectoarele ei, dar și municipiile reședință de județ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, orașele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei. 

Termenul limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.