Președintele Joe Biden a anunțat vineri retragerea clauzei națiunii celei mai favorizate pentru Rusia și noi sancțiuni. Și UE și Canada au luat măsuri suplimentare împotriva Moscovei.

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia. Prin luarea acestei măsuri, Rusiei îi va fi mai greu să facă comerț și va suferi o lovitură economică severă, potrivit CNN. Retragerea clauzei trebuie aprobată de Congresul SUA.

De asemenea, Statele Unite vor interzice și importurile de votcă și fructe de mare și nu vor mai exporta bunuri de lux în Rusia.

G7 va nega Rusiei posibilitatea de a împrumuta de la FMI și Banca Mondială și va crește presiunea asupra miliardarilor corupți ruși. 

Și Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În UE vor fi interzise importurile de fier și oțel produse în Rusia.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat și el noi sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra, și a 32 de companii militare ruse. 

Oligarhii vor fi împiedicați să facă afaceri în Canada, iar activele lor vor fi blocate.

„Dacă lucrurile vor continua pe plan militar, dacă (președintele rus Vladimir) Putin intensifică bombardamentele, asediază Kievul, dacă scenele de război se intensifică, știm că trebuie să luăm sancțiuni masive suplimentare'', a spus președintele francez Emmanuel Macron, la finalul reuniunii informale a Consiliului European de la Versailles, relatează AFP, preluată de Agerpres.

El nu a exclus ca sancțiunile UE să vizeze importurile de gaz și petrol, ocolite până acum de sancțiuni luând în calcul costul lor pentru europeni, extrem de dependenți de hidrocarburile ruse. „Nimic nu este interzis, nimic nu este tabu”, a subliniat șeful statului francez.

Macron a avertizat că Europa și Africa „vor fi foarte profund destabilizate în plan alimentar” în următoarele 12-18 luni din cauza războiului din Ucraina, care este un important producător de cereale.