Europarlamentarul ALDE face apel la autoritățile de la București să urgenteze procedurile pentru absorbția fondurilor pentru pescuit și piscicultură.

Reacția Noricăi Nicolai vine în urma anunțului făcut joi de directorul general DG MARE, João Aguiar Machado, potrivit căruia Comisia Europeană va transmite în perioada următoare scrisori tuturor statelor membre pentru a le atrage atenția asupra situației grave în care se află absorbția Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM), existând riscul de a pierde o parte din aceste fonduri în programarea bugetară viitoare.

Conform datelor Comisiei Europene, accesarea acestor fonduri este sub 4 la sută, ceea ce va afecta grav programarea bugetară pentru perioada 2020-2027.  

"Situația este critică și ea apare într-o perioadă în care există propuneri din ce din ce mai vocale în favoarea comasării FEPAM din bugetul 2020-2027 în cadrul altor tipuri de fonduri europene și, astfel, riscăm să asistăm la diminuarea sumelor și anularea acestei linii de finanțare dedicate exclusiv pescuitului și afacerilor maritime. Fac apel la autoritățile române să urgenteze procedurile necesare absorbției fondurilor pentru pescuit și piscicultură alocate țării noastre", a declarat Norica Nicolai, membră a Comisiei de Pescuit a PE.

"Având în vedere că România a primit 168,4 milioane de euro în cadrul FEPAM 2014-2020, ar fi de neacceptat ca această sumă să nu fie absorbită în totalitate, cu atât mai mult cu cât acțiunile mele pe acest domeniu din ultimii ani mi-au demonstrat că pescuitul și piscicultura prezintă interes în țara noastră și pot deveni un factor de dezvoltare în regiunile sărace și izolate ale României”, a mai spus eurodeputata.