Momentele de mare tensiune stau la baza unui eveniment major al handbalului feminin de influență continentală.

Într-un an în care jocul a fost perturbat, mai ales în ceea ce privește ramura formațiilor naționale, certitudinile sunt puse evident la încercare pe parchetele scandinave. Fiecare partidă își are propriul grad de importanță, indiferent de structurile clasamentelor, care pot să se schimbe serios cu ajutorul unei seri mai mult sau mai puțin reușite. Din fericire, gruparea ce primează întotdeauna în interesul suporterilor autohtoni a depășit o mare cumpănă. În seara de luni, ea își putea ridica moralul construit cu multă trudă după un debut ce putea fi considerat nereușit.

Campionatul European al fetelor a depins de clipe cruciale pentru mai multe echipe. Printre ele, se regăsește într-un mod uluitor Olanda, actuala deținătoare a unui titlu mondial memorabil. În același timp, nici situația Ungariei (din aceeași Grupă C) nu se prezintă strălucit. În schimb, selecționate mai puțin mediatizate, precum Croația sau Serbia, demonstrează că nucleul bine sudat poate surprinde orice opoziție, teoretic superioare. Totodată, ne sunt ilustrate și impresionante confirmări, iar exemplul elocvent este cel al națiunii cu rol inițial de coorganizator: Norvegia.

Aflată aproximativ la mijlocul ecuației descrise România își vedea parcursul de o manieră mult mai simplistă, la capătul primelor două partide consumate din seria a patra. Întoarcerea de scor din repriza finală disputată împotriva Poloniei a asigurat prezența tricoloră dincolo de faza primară a turneului danez. Este interesant de reamintit faptul că țara noastră nu fusese niciodată eliminată atât de rapid într-un eveniment european feminin la care s-a obținut calificarea. În 2020, contraperformanța amintită a fost evitată cu destule emoții pentru trupa condusă în premieră de Bogdan Burcea. Însă, recalibrarea izbăvită în ultima treime a întâlnirii secunde poate aduce, evident, și multe aspecte pozitive.

Într-un joc în care principala marcatoare nu și-a recăpătat pe deplin eficiența de finalizare din acțiune, restul grupului de bază a evoluat excelent în ambele faze. Multe alte componente au ridicat enorm nivelul prestației. În susținerea, cvadruplei laureate a premiului jucătoarei anului, a apărut exemplar Cristina Laslo. Coordonatoarea legitimată în prezent la Minaur Baia Mare încerca să-și găsească treptat cadența în joc și nu o putea face într-un moment mai oportun. Cu cinci goluri marcate și completate de acțiuni defensive impecabile, ea a primit distincția de cea mai valoroasă jucătoare a meciului. Lorena Ostase s-a evidențiat la fel de eficient, asigurând colegelor un final mai liniștit prin reușite sigure din zona pivotului.

Așadar, scurtele precizări ne amintesc că handbalul este un sport de contribuție generală. Dacă succesul va fi obținut, motivul principal nu trebuie să fie strict echivalent doar cu productivitatea liderului din teren. În mod categoric, formularea teoretică este mult mai facil de realizat decât efortul practic depus de atlete, în special în circumstanțe precum cele din seara de marți. Cristina Neagu nu a ezitat să afirme, prin termeni conciși că ea și echipierele sale vor fi testate din plin de cea mai în formă reprezentativă a momentului.

Norvegia și-a arătat cu adevărat intențiile de a recuceri disciplina pe care a stăpânit-o pentru mult timp în ramura feminină. De șapte ori campioană continentală în ultimul sfert de secol, gruparea vikingă plănuia să nu mai lase niciun duel la voia întâmplării, după multiplele înfrângeri suferite în 2018 pe parchet francez, inclusiv în fața României.  

Tocmai de aceea, modalitatea prin care exponentele Țării Fiordurilor își adjudecaseră confruntările anterioare din seria prezentă D a fost de-a dreptul intimidantă. După ce Polonia a fost învinsă cu 13 lungimi, la capătul unei prime reprize promițătoare, Germania a cedat cu 23 – 42. Printr-un calcul simplist, remarcăm că ofensiva condusă de către formidabilele Nora Mørk și Stine Oftedal a produs 77 de reușite de-a lungul primelor 120 de minute petrecute la Sydbank Arena. Prin urmare, în speranța de a acumula vreun punct înainte de startul grupelor principale, tricolorele erau obligate la efectuarea unui efort defensiv de excepție. Comparația cu segmentul secund amintit anterior nu își găsea pe mult fundament, întrucât nivelul dificultății era complet diferit. În același timp, elementul psihologic al lipsei de presiune putea fi folositor combatantelor ce plecau evident cu șansa a doua, după cum toate evidențele o confirmau.

Jocul care închidea ziua a cincea de concurs la Kolding a început printr-un tipar de joc dinamic și anticipat. Atletele scandinave intenționau să-și arate imediat forța superioară, însă Cristina Neagu și-a plasat colegele în poziții favorabile de a finaliza. Cu trei pase decisive, interul-stânga a demarat pozitiv la capitolul creației, ajungând apoi la peste 250 de goluri în formatul EURO. Susținută din nou minunat de către Lorena Ostase, ea a devenit principala servantă a competiției. Româncele le-au permis oponentelor să se desprindă abia după opt minute. La primul time-out solicitat de Bogdan Burcea, tabela arăta 5 – 8. Ulterior, erorile nordicelor, coroborate și cu două execuții succesive în bară, paritatea a fost restabilită în minutul 16. Primele situații de superioritate numerică le-au permis favoritelor să se reinstaleze la cârma disputei, prin patru reușite la rând. Statistica defensivă a primei reprize (care nu implica influența stâlpilor porților) i-a aparținut lui Marit Malm Frafjord, care a blocat cinci aruncări. Cu toate acestea, dispoziția excelentă a jucătoarelor noastre s-a transpus într-un al parțial pozitiv. Nora Mørk a fost neutralizată în cea mai mare parte a actului inaugural. Intrarea la cabine consfințea egalitatea la 13. Eliza Buceschi a oferit o serie de execuții deosebite la capătul a 30 de minute exemplare.

Jumătatea a doua se anunța promițătoare în fața celui mai adânc lot de la Campionatul European. Chiar dacă Cristina Neagu s-a chinuit să găsească drumul către poartă din acțiune, jocul tricolorelor indica multă încredere, lipsă a temerilor. Totuși, selecționata condusă de islandezul Thorir Hergeirsson nu avea să scadă intensitatea.

Cei doi portari, Denisa Dedu, respectiv, Katrine Lunde s-au evidențiat minunat încă din primele minute ale secvenței finale, menținând ulterior un nivel fabulos. În consecință, golurile au venit cu mare greutate. Handbalistele noastre au preluat întâietatea la 16 – 15, profitând de avantajul numeric. Apoi, ritmul s-a păstrat de ambele părți până la intrarea în ultimul sfert de oră, pe fondul unui dramatism atât de improbabil la începutul duelului. Norvegia a simțit nevoia să accelereze viteza de joc din atac, fapt ce a adus urmările scontate. În același timp, impreciziile din ofensiva tricoloră s-au înmulțit, iar eforturile fantastice ale Densei Dedu s-au arătat inutile. O partidă tratată foarte curajos abordată și aplicată deopotrivă s-a încheiat cu 20 – 28. Scorul a căpătat proporții serioase pe final, însă tabloul poate fi înșelător. Prin intermediul apărării dirijate de un portar legendar, nordicele și-au asigurat maximum de puncte la intrarea în grupa principală B. Prin contrast, zestrea naționalei autohtone va fi nulă.

Meciul echipei României cu formația care își impune dominația în prima parte a Campionatului European de Handbal a conținut multe intervale încurajatoare. Norvegia a fost într-adevăr prea puternică și și-a continuat parcursul ideal de pe parchetele țării vecine. Componența celor mai bune 12 națiuni de pe semicerc va fi cunoscută integral după jocurile de marți.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/romania-norvegia-livetext-de-la-2130-tricolorele-infrunta-marea-favorita-de-la-campionatul-european-de-handbal-feminin-617862.html

https://www.sport.ro/handbal/cristina-neagu-depaseste-record-dupa-record-ce-a-facut-cea-mai-buna-jucatoare-a-planetei-in-meciul-cu.html 

Video | România - Norvegia 20-28. Luptă extraordinară a "tricolorelor". Au și condus-o pe septupla campioană europeană, dar au cedat pe final (digisport.ro)