Cu toate că experții economici de la Bruxelles atrăgeau atenția, zilele trecute, cu privire la propunerea Guvernului Ponta de reducere a TVA-ului de la 24% la 19%, susținând că bugetul statului va avea de suferit în urma unei astfel de decizii, Parlamentul României a aprobat ieri (24 iunie) Noul Cod Fiscal și Noul Cod de Procedură Fiscală. Decizia colegilor din Parlament l-a făcut pe Ponta să declare, pe o rețea de socializare, că se simte un premier "mândru și fericit". 

 Cu 306 voturi pentru și doar două împotrivă, Noul Cod Fiscal a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaților. Potrivit noii reglementări, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016.

Imediat după adoptarea proiectului propus de Guvernul său, premierul Victor Ponta și-a manifestat bucuria față de adoptarea acestei măsuri, susținând că din punctul său de vedere USL-ul a reuși să își indeplinească promisiunile electorale. "Sunt un premier mândru și fericit!", a scris Ponta pe o rețea de socializare:

 

 

 

 

 

 

 

Singurul regret al premierului a fost că nu a putut participa alături de colegii săi la votul din Parlament. 

La rândul său, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că decizia reducerii TVA este un act de curaj din partea României:

România trebuie să dea dovadă de mai multă îndrăzneală, este vorba de economia României. România a fost campioană - și va fi în continuare, sunt convins - la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula și consolida creșterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăți în următoarea perioadă,

a declarat Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Totodată, ministrul finanțelor a făcut precizări în legătură cu deficitul bugetar, din perioada 2016-2018, care a fost estimat inițial la 1,2% din PIB și care anul viitor va ajunge la pragul de 3% din PIB. Astfel, susține Teodorovici, citat de Mediafax, Noul Cod Fiscal:

Va duce la un deficit mai mare decât cel asumat, dar un deficit care rămâne sub limita celui stabilit în criteriul de la Maastricht, sub 3%.

Cele 450 de amendamente ale Noului Cod Penal au fost votate de toate grupările politice, care le-au considerat perfectibile . Astfel, reprezentantul liberalilor, Eugen Nicolaescu, și-a arătat susținerea față de acest proiect, declarând că:

Noi, cei de la liberali am susținut reducere a TVA, am propus reducerea CAS ca o formă de stimulare a agenților economici. Am introdus principiul predictibilității și asigurăm că orice măsură pe care o vom lua când vom veni la guvernare va fi de reducere a fiscalității, nu de creștere. Se realizează un pas înainte, grupul liberal va vota acest Cod fiscal și își rezervă dreptul ca atunci când va veni la putere să facă și restul și să-l perfecționeze.

Și reprezentanții UDMR au salutat inițiativa USL, arătând că noile Coduri fiscale  cuprind "definiții mai clare și o mai bună organizate fiscală".

Decizia  Parlamentului a fost însă aspru criticată de jurnaliștii de la Bloomberg care consideră că România a votat reducerea TVA-ului, sfidând astfel avertismentele făcute de UE și FMI. Agenția comentează bucuria lui Ponta ca fiind o încercare de a-și spăla imaginea șifonată în urma scandalului de corupție în care premierul român este implicat, susținând că încercarea lui Ponta de a salva economia României și a capitalului politic sunt tactici de câștigare a simpatiilor populare.   

Surse: Bloomberg.com, Mediafax.ro, Digi24.ro