Oficiali americani citați de The Guardian afirmă că președintele Barack Obama urmează să prezinte planul de menținere a 5.500 de militari în Afganistan, în anul 2017, încălcând astfel promisiunea de a retrage efectivele până la finele mandatului său.

Planul lui Barack Obama prevedea retragerea tuturor militarilor din Afganistan la finele lui 2016, pe parcursul ultimelor săptămâni pe care le va petrece la Casa Albă. Însă liderii militari americani argumentează de luni de zile faptul că afganii au nevoie de sprijin suplimentar pentru a nu anula câștigurile obținute în 14 ani de vărsare de sânge american și cu miliarde de dolari cheltuiți.

Anunțul este așteptat joi dimineața (ora locală), la Casa Albă. Actualul plan revizuit prevede că în 2016 vor fi menținuți toți cei 9.800 de militari. Spre finele lui 2016 ar urma să fie redus numărul soldaților la 5.500 într-un ritm pe care îl vor stabili comandanții militari.

Informația apare în contextul în care, recent, extremiștii talibani au cucerit orașul Kunduz și s-au retras abia în urmă cu câteva zile. De asemenea, comandamentul militar a avertizat asupra extinderii influenței organizației Statul Islamic în Afganistan și recrutării de luptători din rândurile talibanilor.