„Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă UE și SUA s-ar fi trezit acum opt ani când acesta a invadat Crimeea”, a spus scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Oksana Zabujko s-a adresat marți Parlamentului European cu privire la situația dificilă a concetățenilor săi atacați de Rusia.

Oksana Zabujko, care a părăsit Ucraina în urmă cu două săptămâni doar cu un bagaj de mână, a subliniat obișnuia să facă auzită vocea femeilor și să lupte pentru drepturile acestora în scrierile sale, însă acum, pentru prima dată, trebuie să apere drepturile femeilor la viață.

„Nu pot decât să le admir pe compatrioatele mele care luptă alături de bărbații noștri, care gestionează distribuția de materiale în orașele asediate și dau naștere în adăposturi împotriva bombardamentelor, supravegheate online de medici. Problema este că bombele lui Putin nu vor fi oprite de forța noastră spirituală”, a spus ea.

Avertizând cu privire la intențiile lui Putin, Zabujko a declarat: „Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă UE și SUA s-ar fi trezit acum opt ani când acesta a invadat Crimeea. Un nou Hitler era gata să continue de unde a terminat cel dinainte. Sunt aici pentru a vă spune, în calitate de scriitoare care cunoaște câte ceva despre exprimare, că avem deja un război, nu doar un conflict local. Aveți încredere în Putin atunci când își afirmă ambițiile. Vă rugăm să nu vă temeți să protejați cerul deasupra celor care luptă acolo pentru a elibera Europa de acest tip de totalitarism”.

„În această zi, cuvântul «sărbătoare» nu este un cuvânt pe care l-am putea folosi cu adevărat. În Ucraina, vedem cum femeile se opun ferm și ridică armele împotriva agresorilor. Este un privilegiu să avem împreună cu noi o femeie și o scriitoare ucraineană a cărei literatură și voce puternică prezintă forța femeilor ucrainene în fața opresiunii. Aceste femei curajoase și reziliente ne inspiră pe toți, deoarece apără aceleași valori europene pe care le avem”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.