Imaginile de la Bucea, unde au fost descoperite zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse, sugerează că civilii au fost luați drept ținte în mod deliberat, a afirmat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

„Toate semnele sugerează faptul că victimele au fost luate drept ținte în mod deliberat și ucise direct. Iar aceste probe sunt extrem de îngrijorătoare”, a subliniat Elizabeth Throssell, într-o conferință de presă a ONU susținută marți la Geneva, subliniind că dreptul umanitar internațional interzice să se atace civili în mod deliberat, ceea ce ar echivala cu o crimă de război.

„Trebuie anchetat, dar dacă putem înțelege că un imobil, de exemplu, este lovit într-un context militar, este dificil de imaginat care ar fi contextul militar al unui om care zace pe stradă cu un glonț în cap sau care are corpul ars”, a subliniat ea, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Elizabeth Throssell a mai precizat că Înaltul Comisariat nu are deocamdată pe nimeni la fața locului în acest oraș din apropiere de Kiev.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ieri că Eurojust și Curtea Penală Internațională poartă în prezent discuții pentru a-și uni forțele și pentru ca și Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă:

„O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor sale membre și a agențiilor sale, precum și a Curții Penale Internaționale va permite colectarea, analizarea și prelucrarea probelor în modul cel mai complet și eficace posibil”.

Zelenski în orașul Bucea: Lumea va recunoaște asta ca genocid

Mai mult pe EurActiv »