PNL și USR au sisizat luni Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

"Am contestat la CCR Legea privind combaterea spălării banilor. Președintele PSD Liviu Dragnea, prin majoritatea PSD-ALDE, a transformat o Directivă europeană într-un act profund discriminatoriu și care va bloca activitatea societății civile din România. Această lege a fost votată în mod repetat până a ieșit cum a dictat Liviu Dragnea. Astfel, majoritatea PSD-ALDE a încălcat Regulamentul Camerei Deputaților, deoarece nu se poate repune un proiect de lege la vot decât printr-o altă procedură alternativă de vot. Cum se face că prima dată sistemul nu era funcțional, iar a doua oară a funcționat perfect?", a anunțat Raluca Turcan.

Ea mai spune că termenul pentru transpunerea directivei europeane privind combaterea spălării banilor trebuia să aibă loc în iulie 2017, dar Guvernul a ales calea legislativă mai lungă.

"Directiva europeană privind spălarea banilor a fost adoptată în 2015. Termenul limită pentru transpunerea acesteia de către statele membre în legislațiile naționale a fost 26 iunie 2017. Ea putea fi transpusă în legislația națională fără a se ajunge la declanșarea procedurii de infringement împotriva României în luna iulie 2018. Din nefericire, Guvernul a ales calea legislativă cea mai lungă - abia pe 31 mai 2018.În plus, această lege încalcă prevederile constituționale privind transpunerea legislației europene, încalcă articolul din Constituție privind viața privată și de familie pentru că sunt puse în pericol date cu caracter personal, iar asociațiile și fundațiile sunt tratate în mod discriminatoriu pentru că cele aparținând minorităților naționale sunt exceptate de prevederile acestei legi", a mai spua aceasta.