Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că miniștrii Carmen Dan și Tudorel Toader "și-au dat măsura imposturii, ipocriziei și incompetenței" în Parlamentul European, în cadrul audierilor din Comisia LIBE.

Orban a mai transmis printr-un comunicat de presă că audierea celor doi "a arătat imensa problemă de credibilitate pe care o are actualul Guvern la nivelul Uniunii Europene".

Orban îi reproșează ministrului Justiției, printre altele, că nu a explicat poziția sa asupra Raportului MCV

"Tudorel Toader a refuzat să-și ia angajamentul de a nu iniția alte modificări asupra legislației din domeniul Justiției și din domeniul penal fără a avea în prealabil avizul Comisiei de la Veneția, după ce i s-a solicitat în mod expres acest lucru. Mai mult, nu a explicat în niciun fel poziția sa asupra Raportului MCV, preferând în schimb să mintă în mod ordinar asupra implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în legislația românească. Prestația de astăzi a ministrului Justiției va produce grave prejudicii României la nivelul Uniunii Europene, care vor fi cu atât mai mari în condițiile deținerii de către România a președinției Consiliului UE", se mai arată în sursa citată.

De asemenea, liderul liberalilor o acuză pe Carmen Dan că România refuză să facă următorii pași pentru aderarea la Spațiul Schengen

"Carmen Dan a anunțat, în mod halucinant, că România refuză să facă următorii pași pentru aderarea la Spațiul Schengen, respectiv de a. cere evaluarea privind corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar. Practic, Guvernul României anunță de la sine putere blocarea procesului de aderare la Schengen, „în acest moment sau pe viitor”. Pentru ca impostura și ipocrizia să fie deplină, ministrul de Interne a susținut că România își propune ridicarea MCV, în vreme ce ministrul Justiției nu a suflat o vorbă, aceasta în condițiile în care Guvernul și majoritatea PSD-ALDE nu doar că nu au respectat niciuna dintre recomandările ultimului Raport MCV, dar au acționat vădit exact împotriva acestora!", a mai punctat Orban.