Poliția l-a arestat pe parlamentarul independent Konstantinos Floros după ce l-a atacat miercuri, printr-un act de violență fără precedent în Parlamentul Greciei, pe Vassilis Grammenos, parlamentar din partea partidului naționalist Soluția Greacă.

Floros este fost parlamentar al partidului Spartanii, înființat din umbră de Ilias Kasidiaris, aflat în închisoare pentru acte de violență ca membru al fostului partid neo-nazist Zorii de Aur, scos în afara legii ca organizație criminală, scrie ziarul elen Proto Thema.

Floros l-a atacat miercuri de dimineață printr-un act de violență fără precedent în Parlamentul Greciei pe Vassilis Grammenos, parlamentar din partea partidului naționalist Soluția Greacă.

Fostul deputat al Spartanilor a fost dus la sediul Direcției Generale de Poliție din Attica în baza articolului 157 din Codul Penal pentru violență împotriva unui organism politic sau a guvernului, iar deputatul Grammenos a fost dus la spital.

După cum a precizat președintele Parlamentului, Konstantinos Tasoulas, articolul 157 din Codul Penal prevede că oricine comite violențe împotriva unui membru al Parlamentului este pedepsit cu închisoare de până la 10 ani. El a subliniat că imunitatea parlamentară acoperă contravenții, dar nu și infracțiuni, așa că „îl putem da pe mâna legii pe autorul acestui atac oribil și barbar pentru infracțiune surprinsă în flagrant”.

Incidentul fără precedent s-a petrecut miercuri dimineață în Parlament, iar potrivit informațiilor fostul parlamentar al Spartanilor l-a lovit cu pumnii pe deputatul Soluției Grecești, Vassilis Grammenos. Se pare că au existat o serie de șicanări anterioare între partidul Soluția Greacă și deputatul Konstantinos Floros.

La momentul incidentului, în ședința plenară a Parlamentului era în discuție cererea de ridicare a imunității lui Kyriakos Velopoulos (liderul partidului Soluția Greacă n.trad.), ca urmare a unei plângeri formulate de tatăl deputatului Floros cu privire la existența unor conturi anonime de pe twitter de unde i se adresau injurii. În timp ce un reprezentant al Soluției Grecești anunța că este în favoarea ridicării imunității lui Velopoulos, deși consideră că acesta nu are legătură cu plângerea respectivă, Floros s-a ridicat de la locul lui strigând că acest lucru va fi decis de instanță.

După această intervenție, unii parlamentari ai Soluției Grecești ar fi început să-l înjure pe Konstantinos Floros. Potrivit unor informații, Vassilis Grammenos i-ar fi spus lui Floros „ție o să-ți f... mama, te trimit la închisoare cu brățări”, iar Floros i-ar fi răspuns „hai afară să vorbim”. După aceea cei doi bărbați s-au întâlnit pe hol, iar Konstantinos Floros l-a prins pe Vassilis Grammenos de guler, l-a lovit cu pumnii și l-a trântit pe jos. După incident, deputatul Soluției Grecești a fost dus la clinica Parlamentului unde i s-a acordat primul ajutor.

Surse din cadrul partidului Soluția Greacă susțin că atacul lansat de Konstantinos Floros a fost neprovocat și au negat existența unui dialog și a unor insulte din partea deputatului lor, Vassilis Grammenos. Kyriakos Velopoulos, într-o discuție cu ziariștii de la parlament, a insistat că exclude ca parlamentarul partidului său să-l fi înjurat de mamă pe Konstantinos Floros, adăugând că „dacă l-ar fi înjurat de mamă care este cea mai sfântă, eu însumi i-aș fi «luat capul»”.

Între timp, Curtea Supremă a Greciei a exclus partidul Spartanii de la participarea la alegerile europarlamentare în urma verificării legăturilor strânse dintre acest partid și Ilias Kasidiaris, aflat în închisoare pentru participare la organizația criminală Zorii de Aur. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA