Camera Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri, cu 214 voturi "pentru", zece voturi "împotrivă" și 30 de abțineri, legea prin care 14 septembrie devine Ziua Națională a Constructorului.

În expunerea de motive a proiectului inițiat de 25 de social-democrați se arată că "activitatea de construcții este una specială, care cuprinde peste 50 de meserii cu nivele de pregătire diferite. de la munitorul necalificat până la munictorul de înaltă calificare, maiștri, tehnicieni, ingineri, nivel de învățământ mediu și univeristar".

Inițiatorii mai explică și că rezultatul muncii constructorului este într-o continuă interacțiune cu fiecare cetățean.

"Rezultatul muncii Constructorului este într-o continuă interacțiune cu fiecare cetățean, fie că este vorba despre domeniul public, fie despre cel privat. Breasla Constructorilor a reușit să se impună în economia românească reprezentând deseori <<motorul economiei>>, chiar dacă în această perioadă acest sector nu este reprezentat la adevărata sa valoare în PIB-ul românesc", mai arată ei.

Social-democrații spun că au ales data de 14 septembrie pentru că în aceeași zi a anului 1895 a fost inaugurat Podul "Anghel Saligny", cel mai mare la acea dată din Europa și al treilea din lume.

"Aproape 400.000 de lucrători din domeniul construcțiilor merită o astfel de atenție. În România este esențială nu doar o politică de susținere a investițiilor, dar și un răspuns la faptul că forța de muncă este deficitară, iar tinerii nu mai sunt atrași de meseriile din construcții", se arată în expunerea de motive.