Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, cu o largă majoritate, bugetul de stat pe anul 2016. A fost adoptat și bugetul asigurărilor sociale de stat, care a prilejuit replici dure între Dragnea și Tăriceanu, foști parteneri de guvernare.

309 parlamentari au votat ”pentru” și 13 ”împotrivă”.

Bugetul prevede venituri totale de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015.

Premierul Dacian Cioloș a precizat că Guvernul a ținut cont de deciziile luate de Parlament, altfel structura bugetului ar fi fost alta.

Proiectul legii asigurărilor sociale de stat, care prevede creșterea punctului de pensie, a fost prilej de contre între președintele PSD, Liviu Dragnea, și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce parlamentarii ALDE au votat "împotrivă", așa cum au procedat și la bugetul de stat.

"Nu pot să nu constat că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu înțeleg de ce. (...) Sunt profund dezamăgit de faptul că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor", a declarat Liviu Dragnea, după votarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În replică, liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a explicat votul parlamentarilor ALDE prin faptul că votul pe bugetul asigurărilor sociale nu poate fi disociat de cel pe bugetul de stat.

”Bugetul în ansamblu este prost. Ne pare bine că putem majora pensiile cu 5%, ne pare bine că putem să promovăm o serie de alte măsuri cu caracter social, dar nu putem să spunem că bugetul în ansamblu este prost și un buget din cadrul lui este bun", a precizat Tăriceanu, în opinia căruia bugetul de stat seamănă cu "o mâncare de carne cu varză de Bruxelles".