Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea „Panama Papers”, o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăți offshore pentru mii de clienți din întreaga lume.

Poliția panameză a percheziționat marți sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca pentru a stabili dacă aceasta a fost implicată în activități ilegale, precum spălarea de bani sau finanțarea terorismului, informează The Guardian.

Perchezițiile au loc chiar în ziua în care investigatori din 28 de țări se întâlnesc la Paris pentru a declanșa o anchetă fără precedent asupra evaziunii fiscale la nivel mondial.

Birourile firmei din alte țări au fost deja percheziționate de autorități, amintește Agerpres. Autoritățile fiscale din Peru au percheziționat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliția a confiscat material informatic săptămâna trecută.

Cu puțin timp înainte de percheziție, președintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-și '„reconsidere” decizia de a include din nou țara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii „diplomatice”. La 8 aprilie, Franța a anunțat că va include în 2017 mica țară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, și că va cere OCDE să procedeze la fel.

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaționalelor transparență fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparență s-a intensificat. Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare țară membră a UE să facă publice datele contabile și fiscale ale multinaționalelor, fie ele cifre de afaceri și profituri, fie baza de calcul fiscal și impozitele plătite în diferite state membre. 

Peste 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiunile financiare din peste 200 de țări și teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 și 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicați în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume.

Poliția panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală și securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare și furt de documente.