Sindicatele din educație au scos mii de oameni în Piața Victoriei din București, în a patra zi de grevă în sistemul educațional de stat. Aceștia au plecat apoi în marș spre Parlament.

UPDATE

Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria, anunță Biroul de presă al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care până marți a fost prezenți la toate întâlnirile, vor fi, la fel ca miercuri seară, absenți. De data aceasta, pentru că se află în Cluj, respectiv Buzău, la evenimente dedicate Zilei Eroilor.

+++

Un nou miting a fost anunțat de sindicatele din educație, pentru săptămâna viitoare.

„Marți, la Cotroceni, dragi colegi, vom avea un nou marș de protest. De la Palatul Victoriei până la Cotroceni. Până atunci, greva continuă”, a anunțat în timpul protestului de joi George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), citat de edupedu.ro.

+++

În toată țara profesorii au ieșit să protesteze. 

+++

Protestatarii nemulțumiți au plecat în marș de la Guvern spre Parlament, pe Calea Victoriei. Este vorba despre peste 15.000 de cadre didactice, dar și grupuri de elevi care li s-au alăturat.

Jandarmeria București estimează că sunt doar în jur de 9.000 de manifestanți, însă numărul lor este vizibil mai mare.

+++

La protest s-au alăturat și elevi, care scandează în aplauzele profesorilor ”Elevii sunt cu voi!”.

+++

În ciuda ultimei runde de negocieri, care s-a derulat miercuri seara, sindicatele au scos oamenii în stradă și nu par să ajungă la un acord cu guvernul.  Guvernul a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că doresc să crească salariile, în acest sens, educația ar deveni prioritară în proiectul legii salarizării unitare.

Cabinetul a promis în schimb prime pentru cariera didactică - 2.500 de lei pe card, plătiți în două tranșe.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a ieșit joi într-o conferință de presă și a anunțat că a văzut în spațiul public diverse interpretări ale modului în care Guvernul și-a prezentat oferta, și anume de a oferi prime, inclusiv din perspectiva creșterii salariilor profesorilor și personalului din învățământ în general.

"Cel mai important lucru este că Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care guvernul dorește să le ia în acest sens este faptul că, așa cum s-a anunțat public, până la data de 15 iulie, va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educația se regăsește ca prioritară și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu liderii sindicatelor din educație, astfel încât la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în educație, să poată să devină realitate", a spus acesta.

Detalii: Care sunt cerințele sindicatelor și cum au decurs negocierile miercuri

El a reiterat că, între timp, "până la momentul 15 iulie, când noua lege a salarizării va regăsi noua grilă a educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, adică în partea superioară, ca prioritate, până atunci, reprezentanții guvernului au transmis că, pentru toți, repet, toți cei care lucrează în sistemul de învățământ, fie că vorbim de personalul didactic, fie că vorbim de personalul didactic auxiliar, fie că vorbim de personalul nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor care lucrează în sistemul de învățământ din România".

Cărbunaru a declarat că sunt aproape 300.000 de oameni care în fiecare zi "dau tot ce e mai bun pentru a se îngriji de educația copiilor noștri", iar pentru personalul didactic și pentru personalul didactic auxiliar, Guvernul va oferi, în luna iunie a acestui an, suma de 1.000 lei, o sumă forfetară, care urmează să intre pe un card care va fi emis după modelul cardurilor pentru energie.

De asemenea, în luna octombrie a acestui an, pe același card ar urma să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, a activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ. În ceea ce privește personalul nedidactic, Guvernul a promis că în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie. Dintre acestea, 150 lei vor reprezenta, în fiecare caz, suma forfetară. Pentru personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi aprobat vineri în ședința de Guvern, urmează să fie majorate veniturile până la maximum posibil, potrivit grilei din Legea 153. 

"În acest fel, toate salariile din educație vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grile din legea salarizării, urmând ca, începând cu 15 iulie, alături de reprezentanții profesorilor, de reprezentanții celorlaltor categorii din sistemul educațional, Guvernul să definitiveze noua lege a salarizării, care să permită recunoașterea, inclusiv din perspectivă financiară, a priorității pe care trebuie s-o reprezinte meseria celor care funcționează în sistemul educațional", a continuat el.

Cărbunaru a vorbit și despre programul de guvernare, care în următoarele zile va fi aprobat și care va avea putere de lege, va menționa explicit că educația este o prioritate națională și va fi tratată ca atare, inclusiv din perspectivă salarială.

"Ca să rezum, Guvernul va mări salariile profesorilor, guvernul va mări nivelul de recunoaștere a meseriei de dascăl și inclusiv acest lucru se va regăsi în grilele viitoarei legi a salarizării. Dar până atunci, o serie întreagă de măsuri punctuale care au susținere financiară urmează să aibă loc în iunie, adică peste câteva săptămâni, și în luna octombrie a acestui an. Aceasta este baza de discuții pe care echipa de negociere a guvernului, care s-a întâlnit cu reprezentanții liderilor din educație în cursul serii trecute, au prezentat-o, așteptând în acest sens un răspuns", a conchis acesta.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a transmis un "NU hotărât" ofertei.

"În numele colegilor din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, am hotărât să dăm un răspuns Guvernului. Miile de colegi veniți din București din țară spun un „nu” hotărât acestei oferte", a spus el.