Fostul președinte Traian Băsescu a anunțat fuziunea PMP și UNPR. Formațiunea se va numi Partidul Mișcarea Populară, iar discuțiile pentru fuziune au început în urmă cu două săptămâni. Gabriel Oprea, fondatorul UNPR, nu va face parte din noul partid.

UPDATE:

Gabriel Oprea a precizat că nu a avut niciun rol în decizia UNPR de a fuziona cu PMP, reamintind că nu mai este membru al partidului și nu participă la luarea deciziilor. 

Fostul președinte al UNPR a mai precizat că nu ar fi avut cum să participe la această decizie întrucât ea nu reflectă opiniile sale.

”Personal, îmi pare rău că proiectul UNPR, ca partid de sine stătător, dispare. Dincolo de unele critici nejustificate, cred că e important să nu uităm că UNPR a păstrat stabilitatea României și a ajutat-o să rămână pe drumul cel bun în toate domeniile vitale pentru societate. Îmi pare rău că munca mea și a multor colegi se transformă în zestrea unei fuziuni de conjunctură. Aș fi preferat ca UNPR să meargă pe picioarele sale. Știu că era greu, dar succesul nu vine niciodată din soluțiile facile”, a scris Oprea pe Facebook.

 

”Sper doar ca liderii partidului să-și fi făcut toate calculele și să nu fi închis prematur drumul unui proiect în care foarte mulți români au crezut și cred în continuare”,

a mai scris fostul ministru de Interne.

În ceea ce privește afirmațiile PNL legate de o ”relație privilegiată” a lui cu Traian Băsescu, Oprea a susținut că este ”un neadevăr”.

”Traian Băsescu a fost președintele României și l-am sprijinit în tot ceea ce ține de siguranța națională, așa cum fac și în cazul lui Klaus Iohannis. Am făcut acest lucru din convingerea mea de militar și nu din rațiuni politice. Iar acest lucru îl pot confirma foarte mulți din liderii PNL care presupun că nici nu au văzut acest comunicat înainte de a fi transmis presei. Nu îi sunt dator cu nimic lui Traian Băsescu și nici el mie. Ne respectăm, dar nu vedem lucrurile în același fel atunci când vine vorba despre România”, a explicat Oprea.

+++

Anterior, UNPR a purtat negocieri cu PNL.

Traian Băsescu a precizat că în teritoriu UNPR va păstra majoritățile făcute cu alte partide politice.

Pe de altă parte, el a spus că noul partid nu va avea doi președinți, în schimb vor fi patru prim-vicepreședinți.

Gabriel Oprea nu va fi membru al noului partid, a mai spus Băsescu.

"Miercuri, săptămâna viitoare, vom avea fiecare congresele de fuziune", a anunțat fostul șef al statului.

Președintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat că partidul va reprezenta o alternativă pentru cei care nu mai vor să voteze cu PSD și PNL. 

"Va fi un drum care va da foarte multă încredere românilor, suntem încrezători că avem proiectul cel mai bun în față", a spus Steriu.

Fostul președinte a precizat că săptămâna viitoare, miercuri, vor avea loc Congresele de fuziune a celor două partide.

Traian Băsescu va păstra nu doar numele de Partidul Mișcarea Populară, ci și toate însemnele, sigla și imnul.

Băsescu, în 2011: UNPR, partener loial 

Format în 2010 din foști membri PSD, PNL și PC, precum și ai altor fracțiuni, UNPR a participat la guvernare, alături de fostul PDL și UDMR. 

Pe 10 septembrie 2011, președintele de atunci Traian Băsescu susținea un discurs la Școala de vară a UNPR, declarând că Uniunea este un partener loial, consultat înainte de luarea deciziilor, potrivit Mediafax.

"Prezența mea aici e legată în primul rând de respectul față de un partener. Vă consider parteneri loiali în această guvernare și vă asigur că împreună cu domnul ministru Oprea, cu domnul ministru Diaconescu, cu domnul ministru Sârbu, adesea ne consultăm înainte să apară deciziile. Să nu credeți că este posibil ca vreo decizie politică a Guvernului să se ia fără consultarea conducerii partidului dumneavoastră. Pentru mine, toate partidele de la guvernare sunt parteneri egali și îi tratez ca atare", afirma Băsescu.

UNPR a fost înlăturat de la guvernare ca urmare a căderii Guvernului Ungureanu și, după alegerile locale din 2012, a schimbat barca formând împreună cu PSD Alianța de Centru-Stânga (ACS).