Lajos Bokros, fost ministru de finanțe în Guvernul Horn, spune că în România sistemul politic monopartit nu a reușit să acapareze statul în aceeași măsură ca în Ungaria.

Fostul ministru de finanțe al Guvernului Horn, Lajos Bokros, a fost cel mai recent invitat al talk-show-ului săptămânal al Coaliției Democratice (DK).

La emisiune au mai fost invitați István Vágó, realizator de emisiune, redactor și om politic, Zsolt Gréczy, ziarist, publicist, deputat al DK, și Olga Kálmán, deputat al DK în  Legislativul ungar, iar subiectul a fost capacitatea de performanță a economiei ungare, pe care Lajos Bokros a început să o critice, scrie Magyar Nemzet.

Potrivit fostului ministru de finanțe, lipsa creșterii economice e provocată de faptul că în Ungaria nu există stat de drept. "Iar, dacă nu există stat de drept, nu există nici competiție. Statul construiește monopoluri în loc să le distrugă", a spus Lajos Bokros.

La rândul său, István Vágó a adăugat că în România există concurență în licitațiile publice anunțate, spre deosebire de Ungaria.

Lajos Bokros a menționat că "predă la diferite universități din România de douăzeci de ani și cunoaște condițiile de acolo".

"Fenomenul corupției este foarte mare la vecinul nostru din est, dar în România sistemul politic monopartit nu a reușit să acapareze statul în aceeași măsură ca în Ungaria, nu a putut elimina (sic!) sistemul de control și echilibru, deci în România există stat de drept".