Premiile EurActiv recompenseza dezbaterea Europei la nivel national
Postul de televiziune franco-german ARTE, furnizorul pan-european de servicii de calatorie cu trenul InterRail si un documentar pe tema aderarii Turciei la UE au castigat, alaturi de doi politicieni de marca, premiile Fundatiei EurActiv, anuntate in cadrul unei ceremonii desfasurate in Parlamentul European.
O parte dintre castigatori, in cadrul ceremoniei / foto: EurActiv.ro
Castigatorii premiilor Euractiv pentru dezbaterea Europei la nivel national au fost anuntati intr-o ceremonie desfasurata pe 12 noiembrie la sediul Parlamentului European din Bruxelles. Castigatorii au fost selectati dintre 110 nominalizari in 11 limbi.
Un premiu special pentru democratie Europeana a fost castigat de presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, fost premier al Poloniei, pentru rolul sau in tranzitia Poloniei spre libertate si democratie si ca semn de incredere ca va conduce membrii Parlamentului European spre o apropiere a UE de cetatenii sai.
Buzek a spus: "Democratia europeana inseamna mai mult decat alegeri europene din cinci in cinci ani. Inseamna implicare zilnica in politica nationala. Inseamna a face politicile UE si mai relevante pentru cetatenii Europei. Ma bucur ca rolul meu in tranzitia Poloniei a fost recunoscut."
Felicitandu-l pe Buzek pentru primirea premiului din partea Fundatiei Euractiv, presedintele CE, Jose Manuel Barroso a declarat: "Data de 9 noiembrie simbolizeaza unificarea Germaniei si a Europei... Unul dintre simbolurile acestei reunificari si al democratiei noastre este chiar Jerzy Buzek."
Europarlamentarul si fostul premier belgian Guy Verhofstadt a castigat la categoria "Politician sau organizatie politica". Mebrii juriului VIP au apreciat despre el ca este "unul dintre cei mai abili politicieni ai generatiei sale, un ganditor si un scriitor, (...) concentrat asupra Europei si o inspiratie reala pentru viitorii lideri europeni."
Verhofstadt a spus ca, daca UE trebuie sa "devina locala", pentru a comunica cu europenii, statele membre nu ar trebui sa se fereasca de decizii politice dificile dand vina pe Bruxelles, asa cum fac de multe ori. "Acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus el, adaugand ca spera ca Europa sa fie folosita "mai pozitiv" in comunicarea politica nationala in viitor.
La categoria ONG, Miscarea Europeana din Germania, care are 60 de ani, a fost recunoscuta ca model pentru celelalte filiale ale Miscarii. "Aducem politicile UE la nivel national si aducem actorii UE relevanti si stakeholderii impreuna cu administratiile nationale pentru a face legaturi intre planeta Bruxelles si planeta Berlin," a spus Christoph Linden, secretar general adjunct al Miscarii.
Centrul EuroAtlantic din Slovacia a primit premiul pentru Initiative Academice. Centrul a fost creat de studenti care si-au dorit sa contribuie la politica externa si sa gandeasca original, a explicat Michal Kovacs, directorul regional si vicepresedintele centrului. Proiectele acestuia au in vedere dezvoltarea relatiilor si a dialogului pe tema aderarii la UE si NATO intre tinerii din Balcani si din Ucraina.
Televiziunea bilingva franco-germana ARTE a fost castigatoarea premiului pentru media, pentru contributia adusa la dezbaterea transfrontaliera pe tema culturii europene.
Furnizorul de permise de calatorie cu trenul InterRail a castigat premiul categoriei Servicii pentru "oferirea posibilitatii de a explora, ecologic si ieftin, 30 de tari, din 1972, pentru milioane de tineri cetateni europeni, cu un singur permis de calatorie".
Coffee Futures, un documentar din Turcia, a primit Premiul Special pentru originalitate. Documentarul prezinta, prin intermediul povestilor personajelor, istoria eforturilor Turciei de a adera la UE, in contextul in care, in iulie 2009, s-au implinit 50 de ani de la acordul initial al Turciei cu CEE. Regizoarea, Zeynep Devrim Gürsel, a spus ca spera ca acest documentar va promova dialogul asupra Turciei si aderarii ei "in spiritul deschiderii si nu al suspiciunii si cinismului in legatura cu procesul politic si pesimismul legat de relatiile internationale - in special printre tineri".
Comentarii