Pentru a doua oară în acțiunea tenisului de pe coasta estică a Statelor Unite, duelurile cu reprezentare românească au făcut legătura dintre sesiuni tangibilă.

Mai întâi, o Sorana Cîrstea care încerca reintrarea în formă nu i s-a putut alătura singurei sale conaționale în turul al treilea. Contrar unui debut încurajator pentru ea, Shelby Rogers s-a impus fără a ceda vreo manșă.

În cazul Simonei Halep confruntarea rundei terțe a fost, conform așteptărilor, una deosebită. Românca a avut nevoie de unul dintre cele mai disputate tie-break-uri ale carierei și de șapte mingi de set în a tranșa primul capitol contra Elenei Rybakina. Cedându-l pe al doilea, sportiva noastră și-a găsit total cadența în actul decisiv, aflându-se la un pas de accederea pe turnanta finală a Openului American din 2021.

În măsura în care actualul sezon competițional s-a desfășurat încă după coordonate atipice, din startul său, senzația unei reveniri spre vechile obiceiuri este resimțită pozitiv aventurii tenisistice americane. Cu toate că publicul poate gusta integral experiență, scopul respectiv pare în expectativă. Normele sunt în continuare strict impuse. Aplicarea lor se regăsește dificilă, dar avansată cu încredere după pătrunderea în regiunile de peste Atlantic.

În schimb, pretendenții către glorie realizează, totodată, cât de important este impactul susținerii. Desigur, motivația exterioară va rămâne importantă, mai ales în zilele incipiente ale ultimului eveniment de Mare Șlem al anului. Dar, pe măsură ce avansăm spre o potențială săptămână secundă, factorii intrinseci cuprind un rol la fel de mare.

În urmă cu doar câteva săptămâni, contingentul român implicat în fenomenul de la fileu a înaintat dincolo de Ocean cu speranțe mari, nu numai în cadrul specialităților de dublu, acolo unde evoluțiile incipiente se prezintă promițător (indiferent de tabloul principal luat în considerare). În mare parte, evidențele au fost pozitive, privind și spre încercările individuale. Performanțele înregistrate recent le-au oferit fetelor (întrucât reprezentanța băieților rămâne deosebit de redusă spre inexistentă) motive de a spera la un drum extins la New York. Calitatea nu s-a pus niciodată la îndoială în cazul jucătoarelor cu o suficientă experiență.

Totuși, susținerea ei pentru perioade cât mai lungi de timp în regimul constanței a adus destule probleme. O dovadă, orientându-ne general, cu excepția celei mai bine clasate dintre sportive, spre care vom reveni în curând, ultimul deceniu a adus alte trei jucătoare la granița primelor 20 de exponente ale lumii.

Actualmente, fără a ne îndrepta mai adânc spre trecut, deși circumstanțele s-au cumulat majoritar pozitiv, au fost necesare două nopți pentru ca prezența română individuală să se reducă deja serios, incluzând aici și rațiuni medicale sau de neșansă. Cert este că, nici pentru compatrioatele oficiale, rămase în competiție în număr de două până la startul zilei de vineri, conform orarului autohton, misiunea a continuat să nu arate foarte ușor.

Este drept că pentru Sorana Cîrstea, ritmul neactivat în totalitate a părut să se reînnoade odată cu pătrunderea în interiorul celui mai important complex american al sportului alb. Înfruntând o primă adversară clasată superior, dar potrivită stilului de joc agreat de sportiva nou-pregătită sub îndrumarea lui Nigel Sears, ea a demonstrat că își poate regăsi motivația atunci când nevoia pare mai mare.

Veronika Kudermetova nu traversase nici ea o formă excelentă în perioada consumată dincolo de Ocean, dar un succes contra jucătoarei clasate la limita primelor 30 de poziții mondiale demonstrează întotdeauna potențial pentru orice rezultat. De aceea, reacția târgoviștencei după ce a fost inițial pusă într-o mare dificultate, în timpul primului set, coroborată cu forța mentală ilustrată la începutul actului decisiv desfășurat contra reprezentantei Rusiei, a conturat mult pozitivism.

Într-adevăr, o desfășurare realmente bizară a manșei decisive, mai ales din partea favoritei 28 a provocat un scor final atât de clar. Însă, capabilitatea oponentei în a-i destabiliza jocul nu trebuie uitată, în același timp. Indiferent circumstanțelor întâlnite, un prim succes de calibru părea să reprezinte soluția ideală în a-i mări încrederea celei care și-a trecut în palmares un al doilea titlu profesionist din carieră, la Istanbul. Următorul obstacol, ce a compus turul secund, nu a fost tratat altfel decât unul dificil.

Percepția generală indică de la un an la altul că Shelby Rogers continuă să își îmbunătățească palmaresul. Prezentul o transpune ca o oponentă redutabilă, pe fiecare dintre suprafețe, dar cu precădere pe cea mai dură dintre ele. O dovadă suplimentară a relativei consistenței calendaristice este aceea a ierarhiei mondiale provizorii.

Sportiva ajunsă la 28 de ani s-a regăsit la doar patru unități în spatele româncei, iar în funcție de rezultatul înfruntării lor directe din aria Flushing Meadows, contextul subliniat se putea schimba rapid. Așadar, s-a putut argumenta că înfruntarea secundă a Soranei se preconiza cel puțin la fel de complicată, comparativ cu prima. Bineînțeles, suportul publicului, darnic în noaptea inaugurală a competiției, nu putea să rămână identic în contextul partidei de pe terenul 11. Asemenea scenariului întâlnit în secvența de joc anterioară, duelul ei a fost serios întârziat ca urmare a lungilor confruntări masculine desfășurate în prealabil.

Decalajul de aproape trei ore și jumătate a reperului inițial nu a reprezentat o problemă pentru reprezentanta noastră, care, practic, tinde să prefere condițiile nocturnei. Într-o seară newyorkeză ce a cuprins câteva dueluri de excepție, culminând cu cel al Karolínei Plíšková contra Amandei Anisimova – încheiat cu 9-7 în tie-break-ul setului decisiv – Cîrstea a arătat că dispoziția inițială a fost mult superioară adversarei. Dominând foarte atent dinamica terenului, căutând mereu să rămână agresivă, românca a reușit să își atingă scopul inițial.

Abilitatea de a-și crea avantaj în orice schimb a dat roade. Menținerea lui a părut la fel de confortabilă, Rogers fiind în imposibilitatea de a oferi un răspuns suficient. Însă, într-o oglindire aproape identică a situației favorabile din primul tur, turnura aparent dramatică și-a făcut brusc apariția în dezavantajul Soranei.

Brusc un debut înregistrat pe un fond moral serios a fost anulat, iar, atunci când manșa întâi a pătruns din nou în echilibru, elanul s-a repoziționat de partea favoritei gazdelor, ce nu avea să mai ezite. Mai mult, perspectiva neconvertirii unei șanse pentru set s-a arătat, de asemenea, o secvență în urma căruia jucătoarea condusă și-a înmulțit execuțiile încrederii. Prelungirile manșei au fost controlate superior de către combatanta Californiei de Sud. Concomitent, Cîrstea simțea că povestea primei sale înfruntări nu se va repeta. Fiind obligată să forțeze mai des dincolo de limită, jucătoarea ce a frecventat prezențe la academia lui Kim Clijsters a comis erori suplimentare ce nu aveau să rămână fără consecințe.

Nevoită să încerce o revenire ea s-a impacientat constant, permițându-i adversarei detașarea decisivă către stația unei optimi de finală împotriva liderei clasamentului feminin, Ashleigh Barty. Game-urile lungi, neconcretizate la retur i-au negat Soranei Cîrstea o ocazie cu adevărat deosebită la New York. Ratând fiecare dintre cele patru șanse avute pentru recuperarea unui break, în segmentul cu numărul doi, dâmbovițeanca se recunoștea învinsă cu 7 – 5 ; 6 – 2, nereușind să treacă spre bariera întâlnită în 2020.

A patra eliminare a unei compatrioate de pe scena individuală americană a confirmat că singura prezență dincolo de runda secundă, lăsându-le la o parte pe Emma Răducanu și Bianca Andreescu, victorioase deopotrivă, este cea a Simonei Halep. Prestațiile reușite până la momentul dimineții de vineri au fost catalogate fără îndoială drept reușite. Însă, chiar și după ce a reușit să depășească două oponente cu stiluri de joc ce diferă mult ca intensitate, lucrurile promiteau a se complica suplimenta, odată cu accederea în faza șaisprezecimilor.

Acolo, o altă exponentă a agresivității constante a căutat, pe undeva, reafirmarea în condiții de top. Talentul Elenei Rybakina este imposibil de trecut cu vederea pentru o vârstă foarte tânără. Dintr-o fostă câștigătoare a openului bucureștean, kazaha cu origini în Rusia a evoluat spre rapid și vizibil. Performanțele de excepție puteau fi încununate măcar cu o medalie olimpică de bronz. Dacă emoțiile nu ar fi fost trăite la cote incredibile, revenirea remarcabilă a Elinei Svitolina nu ar mai fi fost posibilă în finala mică din Tokyo.

Referindu-ne acum către palmaresul direct contra jucătoarei din Constanța, vom remarca o altă ocazie memorabilă. În urma incredibilei finale de la Dubai însă, enorm de multe lucruri s-au schimbat, printre care includem și așteptările fiecărei combatante. Totuși, pe arena Louis Armstrong, spectatorii au așteptat o dispută extrem de spectaculoasă, încă din primele schimburi. O nouă încercare de mare efort american al Simonei Halep a debutat cu câteva secvențe lipsite de răspuns.

Semifinalista din capitala niponă și-a construit un start uluitor de solid la serviciu. Apoi, câteva ezitări comise de oponenta sa din poziții relativ avantajoase au dus la o desprindere imediată, ținând seama de calitatea pe care exponenta Kazahstanului o deține la prima lovitură. După doar 10 minute, inexactitățile comise s-au dovedit costisitoare.

Cheia continuării disputei a continuat să stea în abilitatea jucătoarei noastre de a plasa retururile în terenul advers, aspect ce a obligat-o pe favorita numărul 19 să apeleze la mai multe execuții decât și-ar fi dorit. Apelând din plin la răbdare pentru a recupera deficitul, Halep a arătat o bună deplasare, de care avea nevoie în continuare, alături preciziei. Lungimea execuțiilor furnizate din defensivă a rămas indispensabilă, însă replica orchestrată de Rybakina nu a întârziat. În jumătatea finală a setului inaugural, fluctuațiile au persistat grozav de ambele părți. Ratând o primă șansă de set pe propriul serviciu, jucătoarea mai slab cotată i-a permis și Simonei să preia prim-planul.

Finalmente, a fost nevoie de un tie-break colosal. Ratând patru oportunități succesive de a-l închide, românca și-a arătat întreg arsenalul tehnic și energetic pentru a nu ceda în cele trei schimburi jucate cu spatele la zid. În cele din urmă, înainte de ceea ce ar fi fost a patra schimbare de terenuri, moscovita a comis dubla greșeală care a pus punct unei manșe uimitoare. Din nefericire, urmările ei s-au dovedit mai serioase pentru învingătoare, care a demarat lipsită de energia în actul secund. Kazaha a profitat imediat și a repetat practic scenariu secvenței precedente, desprinzându-se din nou la trei lungimi. Întrebare se punea din nou pentru ocupanta locului 20 mondial, dacă va putea manageria marja.

Răspunsul inițial a fost negativ, Halep inițiind cu succes o altă revenire la retur înainte de solicitarea dublă a unei pauze medicale. După încheierea unui bizar time-out simultan, ritmul a dispărut aproape complet în cadrul raliurilor. Scurtcircuitele majore apărute pe serviciul advers au restabilit practic echilibrul. Atunci când părea mai puțin probabil, Rybakina a găsit resursele necesare pentru a trimite disputa în actul decisiv, unul în care capul de serie 12 avea nevoie de un debut mai bun. Un nou prim game insuficient de atent gestionat la serviciu a așezat-o pe Halep în același context al urmăririi.

O serie a execuțiilor mai inspirate pe retur, alături unei defensive mai intense și bine centrate, a jucat un rol enorm în declanșarea șarjei necesare. Agresivitatea bine controlată s-a dovedit lansată la momentul potrivit, pe măsură ce eficiența oponentei a început să se diminueze.

Ajunsă pentru prima dată ferm la cârma tabelei, semifinalista din Corona Park în 2015 a necesitat o atenție sporită. Eleva lui Stefano Vukov nu a renunțat, însă Simona Halep s-a arătat mult prea stabilă pe picioare pentru a mai ceda schimburile capitale. Dubla campioană de Mare Șlem a trecut linia de sosire după 145 de minute încununate de luptă completă, la 7 – 6 (11) ; 4 – 6 ; 6 – 3.

Arătând la final cele mai inspirate execuții și știind că o oponentă la fel de delicată se va arăta în optimi, ea a recunoscut nivelul satisfacției în a evolua din nou, mai ales în fața unui public newyorkez primitor pe Louis Armstrong Stadium, cu multe drapele tricolore.

Legătura dintre zilele 4 și 5 de competiție ale Openului American a adus rezultate contradictorii. Însă, alături numeroaselor succese înregistrate la dublu pentru patru reprezentanți diferiți, Simona Halep a izbutit să își continue cel mai inspirat traseu de lângă Manhattan după 2016, trecând de o nouă adversară redutabilă, Elena Rybakina. În continuare, speranțele României de simplu se vor conecta primordial bravei sportive de 29 de ani.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-elena-rybakina-7-611-4-6-6-3-in-turul-trei-de-la-us-open-victorie-uriasa-obtinuta-de-campioana-noastra-1253151