Procesul în care fostul președinte al Curții de Apel Constanța este judecat pentru trafic de influență, luare de mită și fals în declarații, va fi reluat.

Decizia aparține unei instanțe din Galați și a fost luată în baza deciziei CCR privitoare la protocoalele cu SRI, transmite Mediafax.

Procesul judecătorului Nicolae Stanciu se desfășoară la Curtea de Apel Galați, iar vineri instanța a decis să trimită cauza în procedura de cameră preliminară. Asta în urma unei cereri formulate de cel de-al doilea inculpat din proces, administratorul unei societăți comerciale acuzat de cumpărare de influență și dare de mită.

„Admite cererea formulată de inculpatul Costea Vasile. Dispune repunerea cauzei pe rol în vederea reluării dezbaterilor, în procedura de cameră preliminară, prin aducerea în discuția participanților procesuali a deciziei Curții Constituționale din data de 16.01.2018 (nepublicată în Monitorul Oficial până la data pronunțării prezentei încheieri) - decizie referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlamentul României pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații a Protocolului nr. 00750 din 04.02.2009”, se arată în decizia Curții de Apel Galați.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Stanciu Nicolae, în calitate de judecător și președinte al Curții de Apel Constanța, a pretins și primit de la Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012. În schimbul acestor foloase, Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.

Procurorii au stabilit că promisiunea s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății lui Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de Costea Vasile. În declarația de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier, au precizat reprezentanții DNA.