La manifestaţie, care se desfășoară între orele 9:30-15:00, sunt așteptate în jur de 6.000-7.000 de autovehicule. Transportatorii sunt nemulțumiți de creșterea tarifelor RCA. Circulația rutieră este restricționată în zonă.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) informează că, în urma discuţiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii comisiei de aprobare a adunărilor publice şi mai multe asociaţii ale transportatorilor, au fost renegociate condiţiile de desfăşurare a protestului transportatorilor de joi,  stabilindu-se că la manifestaţie vor participa maxim 6.000 - 7.000 de autovehicule (faţă de 10.000 cât se solicitase iniţial), relatează Mediafax.

Circulaţia rutieră este restricţionată, începând cu ora 05:00, pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona Centrală-Mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale străzii Arh. Ion Mincu.

De miercuri seara, de la ora 20:00, este restricţionat și accesul în parcarea supraterană de la Piaţa Victoriei şi alveola de pe partea stângă a Şoselei Kiseleff, sensul spre Piata Victoriei.

Protestul a fost anunțat marți de transportatorii rutieri.

 

Prezentăm scuzele noastre bucureştenilor pentru acţiunea de protest care va afecta circulaţia în zona centrală a oraşului, însă aceasta este singura cale prin care autorităţile pot fi determinate să înţeleagă faptul că instituţiile trebuie să fie în slujba cetăţenilor şi nu invers

 

, declară preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, într-un comunicat de presă.

Acesta precizează că măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de circa 1.000 de euro anual, ”mult peste puterea financiară a românilor”.

”Creşterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii", mai precizează preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300 la sută în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.

De asemenea, ei solicită eliminarea supraacizei, începând cu 1 ianuarie 2016, și intervenţia Guvernului pentru modificarea actelor normative prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze și taxiuri.