În timp ce ucrainenii își apără țara atacată de ruși, Vladimir Putin a oferit vineri un spectacol grotesc pe un stadion din Moscova. Show-ul regizat nu s-a derulat conform planului.

Peste 95.000 de ruși au fost prezenți vineri pe stadionul Lujniki din Moscova și alți 100.000 în afara lui pentru a sărbători printr-un concert 8 ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

La concert ar fi fost aduși mai mulți angajați ai companiilor de stat. Pe rețelele de socializare au circulat informații că oamenii au venit, au semnat condica de prezență și mulți au plecat imediat. Ei ar fi fost răsplătiți cu bani și cu o zi liberă.

Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat mulțimii cu un discurs presărat de justificări creștine ale războiului declanșat în Ucraina.

Stadionul Lujniki nu e un loc în care liderii ruși să vină prea des. Poate doar la evenimente sportive importante, cum au fost meciurile din cadrul Cupei Mondiale 2018. Astăzi însă rușii au fost aduși cu steaguri în mână pentru a-și manifesta entuziasmul față de discursul președintelui Vladimir Putin.

Oamenii au fluturat steagurile și tinerii și-au exprimat sprijinul pentru „soldații noștri” și „operațiunea militară specială” a lui Putin, în timp ce postul de televiziune Rusia 1 a transmis materiale în care se susținea că ucrainenii bombardează Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în realitate asediat de forțele ruse de trei săptămâni, scrie corespondentul Frankfurter Allgemeine Zeitung la Moscova.

 

 

În ciuda bombardamentelor și a unei aterizări de urgență, niciun soldat rus nu a fost rănit, sunt asigurați telespectatorii. Sunt raportate, de asemenea, „eliberări” eroice ale unor localități ucrainene care s-ar fi aflat până acum sub controlul unor  „batalioane naționaliste”. Un talk show care a precedat discursul lui Putin i-a criticat pe „naziștii” ucraineni și pe „trădătorii naționali” ruși care au părăsit țara. S-a vorbit și de „curățarea societății”. Pură coincidență faptul că Putin a folosit miercuri aceleași cuvinte într-o intervenție televizată.

Rușii, bielorușii și ucrainenii vor fi uniți, „cu ajutorul lui Dumnezeu vom învinge”, spune un cântăreț și membru al Dumei.

 

 

 

 

Muzica patriotică a fost din abudență.

Nu e clar dacă Putin a fost pe stadion, știută fiind reticența lui de a se afla printre oameni. Din transmisia televizată pare că președintele a urcat totuși pe scenă, îmbrăcat mult prea gros pentru cele șase grade și soarele de la Moscova.

El a spus că „operațiunea militară specială” a fost necesară pentru că SUA s-au folosit de Ucraina pentru a amenința Rusia. I-a salutat pe locuitorii din Crimeea și a salutat alungarea „naziștilor" din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014. Apoi a spus Rusia a trebuit să-i apere de „genocid” pe vorbitorii de limbă rusă din Donbas.

 

 

Putin a invocat valorile creștinismului și sacrificiul: „Nu există dragoste mai mare ca atunci când cineva își dă sufletul său pentru prietenii săi ... Aceste cuvinte sunt din textele sfinte ale creștinismului, din ceea ce le este mai scump celor care mărturisesc aceste lucruri".

Discursul lui Vladimir Putin a fost întrerupt brusc la televiziunea publică și înlocuit cu o melodie patriotică interpretată la începutul show-ului. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat a fost o „eroare a serverelor”.

 Momentul ciudat le-a amintit unor utilizatori de muzica baletului „Lacul lebedelor”, care a fost difuzată în buclă în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991.