Președintele Vladimir Putin i-a numit miercuri pe rușii pro-occidentali „trădători naționali” din a „cincea coloană”, care „nu pot trăi fără stridii și libertatea de gen”.

„Occidentul va încerca să se bazeze pe așa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naționali, pe cei care câștigă bani aici, cu noi, dar locuiesc acolo. Și când spun «trăiesc acolo», nu mă refer în sensul geografic al cuvântului, ci la mentalitatea lor, la conștiința lor sclavă”, a spus Putin într-un discurs televizat, relatează CCN, preluat de News.ro.

Acești oameni „nu pot trăi fără stridii și libertatea de gen”, a adăugat el.


 

Termenul ”a cincea coloană” se referă de obicei la simpatizanții inamicului și are originea în perioada Războiului Civil Spaniol.

Putin a comparat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei cu pogromurile antisemite: „Masca de decență a Occidentului a căzut și a început să acționeze într-un mod odios. Există paralele evidente cu pogromurile antisemite”. 

Președintele rus a folosit din nou termenul de „naziști” referindu-se la acțiunile ucrainenilor care „lovesc fără discernământ, cu fanatism și frenezia celor condamnați, la fel ca și fasciștii, care în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich au încercat să tragă cu ei în mormânt cât mai multe victime nevinovate”. Declarația a fost făcută în ziua în care armata rusă a lovit inclusiv Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau femei și copii.

El s-a plâns și de modul în care, în multe țări occidentale, rușii sunt supuși unor „persecuții”: „Li se refuză îngrijirea medicală, li se dau afară copiii din școli, își pierd locurile de muncă și li se interzic muzica, cultura și literatura rusă”.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus, Dmitri Medvedev, a precizat că Moscova va dejuca complotul rusofob al Occidentului menit să distrugă Federația Rusă.

SUA au alimentat o rusofobie „dezgustătoare”, dar Rusia are puterea de a-i „pune la punct pe toți dușmanii noștri impertinenți", a spus Medvedev, fost președinte al Rusiei, în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Criminal de război

Președintele american, Joe Biden, l-a numit miercuri pe Vladimir Putin ”criminal de război”, ceea ce reprezintă o retorică inacceptabilă și de neiertat, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Considerăm că o astfel de retorică din partea unui șef de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, este inacceptabilă și de neiertat", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie Agerpres.

Marina Ovsiannikova: Am vrut să arăt lumii că majoritatea rușilor sunt contra războiului

Într-un interviu acordat CNN, jurnalista Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct față de războiul din Ucraina, a spus că gestul său a fost „spontan”, dar se gândea la așa ceva de „destul de mult timp”.

„Am vrut să arăt lumii că majoritatea rușilor sunt împotriva războiului și că, chiar dacă cred ce spune propaganda, sunt pacifiști, urăsc războiul”, a spus ea, adăugând că propaganda de stat le-a spălat rușilor creierele, această propagandă lucrând „de dimineață până seară”.

Protestul său a declanșat mai multe demisii de la posturile de stat.