Vladimir Putin a promis că va continua să atace infrastructura energetică a Ucrainei, notează BBC.

Atacurile rusești cu rachete au lăsat milioane de oameni fără electricitate, în condițiile în care temperaturile sunt în scădere. Liderul rus a declarat în timpul unei ceremonii desfășurate la Kremlin că o creștere a criticilor internaționale nu vor afecta "misiunile combatante" ale Moscovei.

"În acest moment, există o mare rumoare în privința atacurilor noastre asupra infrastructurii țării noastre vecine. Da, o facem, însă cine a început? Cine a lovit podul din Crimeea? Cine a aruncat în aer cablurile de alimentare de la centrala nucleară Kursk? Imediat ce luăm măsuri pentru a riposta, ei țipă și strigă către întreg Universul".

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a admis că Rusia are multe de făcut pentru a captura definitiv cele patru regiuni ucrainene pe care pretinde că le-ar fi anexat în luna septembrie. Niciuna dintre aceste patru regiuni nu se află sub controlul total al Moscovei, relatează corespondentul BBC.

****

Ocupanții ruși nu vor negocieri, ci se pregătesc pentru noi lupte

Ocupanții ruși nu vor negocieri și se pregătesc de noi bătălii în războiul împotriva Ucrainei, astfel că au transferat deja trupe în Donbas, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru The Wall Street Journal. Potrivit ministrului, în pofida mai multor declarații ale Moscovei cu privire la dorința unor negocieri de pace, comportamentul țării agresoare arată că aceasta nu este pregătită pentru dialog.

Kuleba a adăugat că, după retragerea trupelor ruse din Herson, ocupanții și-au transferat soldații în Donbas, unde încearcă să captureze orașul Bahmut. "Se pregătesc pentru noi bătălii, pentru noi operațiuni ofensive, nu pentru negocieri. Prin urmare, nimic nu dovedește că Rusia este pregătită pentru negocieri" - a subliniat ministrul ucrainean de externe.

*****

Riscul ca Rusia să utilizeze arme nucleare în Ucraina a scăzut

Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunea internațională, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, într-un interviu publicat joi de grupul media german Funke. Deocamdată a fot evitată o escaladare nucleară, Rusia a încetat să mai amenințe că ar putea folosi arme nucleare, "după ce comunitatea internațională a trasat o linie roșie", a mai spus cancelarul Scholz.

Miercuri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere, dar a subliniat că vede arsenalul nuclear rusesc în primul rând ca pe un mijloc de descurajare, mai degrabă decât ca pe o provocare. "Avem o strategie ... și anume, ca apărare, luăm în considerare armele de distrugere în masă, armele nucleare - totul se bazează pe așa-numita lovitură de ripostă. Adică, atunci când suntem loviți, lovim ca răspuns" a spus Vladimir Putin.

Olaf Scholz a fost întrebat, de asemenea, în interviu dacă Germania susține deschiderea președintelui francez Emmanuel Macron spre a oferi garanții de securitate pentru Moscova în cazul unor negocieri de pace. Cancelarul a declarat că prioritatea este ca Rusia "să pună capăt imediat războiului și să-și retragă trupele". Olaf Scholz, care a vorbit cu președintele rus săptămâna trecută, a adăugat că ''trebuie să vorbim unul cu celălalt, în ciuda acestei situații teribile, pentru ca și Putin să audă iar și iar punctul nostru de vedere''.

Sursa: RADOR