Depunerea actelor pentru redobândirea cetățeniei române e blocată, de la începutul acestei luni. Secretarul de stat al Departamentului român pentru Relații cu R. Moldova dă asigurări că întreruperea este provizorie și ar putea fi, în curând depășită.

Această situație s-a creat după instituirea unor controale de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România, relatează TVR Moldova, preluată de Report.md.

În toamna lui 2019, corpul de control al ministrului justiției de la București a prezentat un raport care a scos la iveală că, în unele situații, cetățenia română era acordată peste rând, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, cu încălcarea prevederile legale. De asta au beneficiat unele persoane din Rusia și Ucraina. Redobândire cetățeniei se produce legal doar prin trei modalități: depunerea dosarului la sediul consulatului României, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie cu înregistrare online sau direct.

Urmare a acestor informații a fost oprită depunerea dosarelor de redobândire a cetățenie direct, dar și online, la recomandarea corpului de control al ministrului Justiției de la București.

Această situația ar putea să se schimbe curând, iar basarabenii își vor putea redobândi cetățenia română în regim normal.

În procesul de rezolvare a acestui blocaj a mai fost scoasă la iveală o problemă a celor care și-au depus dosarul pentru redobândirea cetățeniei, dar așteptă mult mai mult decât termenul prevăzut de lege.

Din 2009, potrivit unei ordonanței adoptate de parlamentarii români, persoanele care au pierdut cetățenia română din motive neimputabile lor și descendenții acestora până la gradul trei pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetățeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.

TVR-Moldova