Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă după ce RADET a anunțat, vineri, „iminenta sistare a activității”, ca urmare a faptului că ELCEN, care produce apa caldă și căldură, nu mai primește gaze din cauza datoriilor către furnizor.

UPDATE: „Respingem cu fermitate orice încercări de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales în această perioadă de efervescență socială, și facem apel la responsabilitate din partea tuturor părților. Respingem orice fel de tentativă de alarmare gratuită a populației”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea, într-un comunicat de presă.

De asemenea, el a spus că dă asigurări bucureștenilor că nu va fi oprit agentul termic în această iarnă. „Avem consultări permanente, sunt discuții, toată lumea a înțeles, de la furnizorii de gaze până la furnizorii de agent termic, că trebuie făcut un efort pentru ca bucureștenii să nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET”, a adăugat Gerea.

La rândul său, directorul general al Electrocentrale București (ELCEN), Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat pentru Agerpres că bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură, iar ELCEN plătește în fiecare zi consumul la Romgaz.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a anunțat, vineri, „iminenta sistare a activității, care va avea drept primă consecință directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură consumatorilor racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Municipiul București, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN”.

Decizia RADET vine după ce ELCEN, producătorul apei calde și a căldurii pe care RADET le distribuie, a fost notificat că vineri, la ora 12.00, Romgaz va întrerupe aprovizionarea cu gaze a electrocentralelor.

Factorii care au generat situația în care a ajuns RADET sunt mulți:

- faptul că Electrocentrale București (ELCEN) nu a fost transferat de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri către Municipiul București și faptul că nu s-a produs fuziunea care să ducă la crearea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcându-se astfel Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013

- Datoriile multiple față de RADET: Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice 715 milioane de lei, Primăria Municipiului București 260 de milioane de lei

- Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului București către RADET privind subvenția la încălzire - alți 250 de milioane de lei pentru perioada februarie – august 2015;

- Datoriile acumulate de RADET către furnizori, în special ENEL, 22.250.124 de lei, și Apa Nova, 8,5 milioane de lei, dar și GDF Suez, 5,1 milioane de lei. 

- Lipsa fondurilor pentru a investi în modernizarea instalațiilor în ultimii zece ani. Ar fi necesari, conform RADET, 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani.

- Refuzul Primăriei Capitalei de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului București actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalți furnizori de servicii au prețuri majorate cu peste 40 de procente, susțin cei de la RADET.

Faptul că nu a fost aprobat bugetul rectificat pe anul 2014 și nici cel pe 2015 „va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activității regiei”. „După această dată regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanței nr.26/2013”, scriu cei de la RADET.

În aceste condiții, RADET somează ministerele și autoritățile locale să ia toate măsurile pentru evitarea sistării furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură către bucureșteni în sezonul rece.