Avioanele de luptă americane lovesc, de luna trecută, infrastructura petrolieră din Siria a Statului Islamic, într-un război economic prin care SUA estimează că au tăiat circa o treime din câștigurile din petrol ale teroriștilor pe piața neagră.

Pentru a identifica țintele, strategii militari ai SUA se bazează parțial pe surse neconvenționale de informații: acces la înregistrări din mediul bancar care arată care rafinării și pompe petroliere generează bani cash pentru gruparea extremistă, au declarat actuali și foști oficiali pentru Reuters. 

Intenția este ca Statul Islamic să fie sufocat prin depistarea legăturilor acestei grupări cu sistemul financiar global. Prin depistarea traseelor prin care banii circulă spre și dinspre gruparea teroristă, oficialii americani au putut să își facă o idee despre cum operează această piață economică la negru, mai arată sursele consultate de agenția de știri.

Pe de altă parte, aceste informații au influențat deciziile legate de alegerea anumitor ținte ale atacurilor aeriene, într-o campanie care a început înainte de atentatele din 13 noiembrie de la Paris și s-a intensificat după acel moment.

În timp ce accesul Statului Islamic la sistemul bancar a fost restricționat în mod formal, totuși există anumite legături pe care oficialii și strategii militari americani le-au identificat și le pot folosi împotriva grupării.

„Am reușit cu succes să ținem Statul Islamic departe de sistemul financiar în mod oficial, dar nu am reușit în întregime, ceea ce nu este neapărat un lucru rău”, a spus Matthew Levitt, care a lucrat în cadrul Trezoreriei Statelor Unite în administrația George W. Bush.

Nu este clar cum anume au utilizat serviciile de informații, trezoreria și oficialii din domeniul militar date din înregistrările bancare, în cadrul operațiunilor financiare numite ”de combatere a amenințărilor”, pentru a identifica țintele legate de infrastructura petrolieră în Siria, mai arată Reuters.

Un raport publicat în acest an de Grupul de Acțiune interguvernamental în Domeniul Financiar (Financial Action Task Force, n. r.) relevă că sunt mai mult de 20 de instituții financiare siriene cu operațiuni pe teritoriul controlat de Statul Islamic.

În Irak, Trezoreria a colaborat cu oficialii guvernamentali pentru a închide filialele bancare de pe teritoriul controlat de gruparea teroristă ale instituțiilor financiare irakiene și internaționale. 

Gerald Roberts, șef de departament pentru operațiuni financiare teroriste în cadrul FBI, a afirmat că recruții Statului Islamic din afara Siriei vin de regulă cu anumite filiere financiare pe care oficialii care îi urmăresc le pot exploata.

„Observăm că folosesc sistemul bancar tradițional”, a spus oficialul citat la o conferință în Washington, adăugând că tinerii adepți ai Statului Islamic, utilizatori de tehnologie, sunt de asemenea familiari cu monedele virtuale precum Bitcoin.

Gruparea teroristă uneori este nevoită să utilizeze băncile comerciale pentru că sumele pe care le tranzacționează sunt prea mari pentru a fi transferate prin alte mijloace.

Rețeaua Trezoreriei Statelor Unite pentru Combaterea Fraudelor Financiare (FinCEN) utilizează un set de criterii pentru a monitoriza cele circa 55.000 de rapoarte pe care le primește zilnic de la instituțiile financiare. Scopul monitorizării este acela de a depista indicii ale unor activități ce ar putea implica Statul Islamic, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Acesta nu a dorit să descrie criteriile aplicate, dar surse din sistemul judiciar citate de Reuters spun că acestea ar include nume, adrese IP, adrese de email, numere de telefon pe care serviciile de informații le compară, în bazele de date. 

Citeste articolul integral pe Reuters.com