Grecia va primi noi mijloace de finanțare, datorită reformelor adoptate de către Atena. Însă greul abia acum începe: grecii se află în fața marilor transformări, transmite Deutsche Welle.

După adoptarea măsurilor de austeritate vine aplicarea măsurilor de austeritate, arată o analiză despre cele mai recente evoluții din Grecia, realizată de Deutsche Welle.

Pe 19 noiembrie, Parlamentul elen a aprobat în regim de urgență propunerile de reformă facilitând, astfel, obținerea unei noi tranșe de ajutor în valoare de 12 miliarde de euro. Dintre acestea, 10 miliarde sunt rezervate recapitalizării băncilor elene.

Controversate, până acum, au fost mai ales planurile în cazul creditelor neperformante și al clienților incapabili să-și mai ramburseze creditele. Situația rămâne la fel de incertă chiar și după aprobarea noului pachet de măsuri întrucât forurilor competente li se oferă în continuare destul spațiu de manevră pentru apreciere. Și nici preconizata majorare a impozitelor în 2016 și introducerea unei taxe suplimentare pe vinuri nu sunt întâmpinate cu entuziasm în Grecia.

Premierul Alexis Tsipras încă n-a trecut proba de foc: până la finele acestui an va trebui finalizată o reformă fundamentală a pensiilor, aflată în discuție de ani de zile și mereu amânată din motive politice sau ca strategie electorală. În perioada următoare, guvernul elen intenționează să adopte măcar un plan financiar pe termen mediu, până în 2019, presărat, probabil, cu alte poveri fiscale. De asemenea, reforma salariilor în sectorul public și promisa liberalizare a pieței muncii se lasă așteptate. Însă de ce, la Atena, nimic nu mai suportă amânare?

Citește articolul integral pe DW.com