Procurorii și ofițerii din serviciile secrete au dejucat un atentat care viza participanții la manifestările de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, au declarat, pentru EurActiv.ro, surse judiciare.

Sursele citate precizează că o grupare criminală plănuia un atac pe traseul marșului de Ziua Națională de la Târgu Secuiesc. Planul era ca o cantitate de explozibil să fie detonată într-un anumit moment al zilei.

Planul grupării a fost dejucat de procurorii și ofițerii serviciilor secrete, care au confiscat explozibilul și i-au reținut pe cei care au pus la cale atacul.

UPDATE 02.12/9:10 Gruparea extremistă din Ungaria „Mișcarea de Tineret 64 de comitate” (HVIM) neagă implicarea sa și ia apărarea românului de etnie maghiară acuzat de fapte de terorism. HVIM reclamă, citată de presa maghiară, "hărțuieli și calomnii din partea serviciilor secrete".

Gruparea maghiară mai spune că SRI a emis un comunnicat de presă "plin de minciuni" deoarece autoritățile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI".

În timpul perchezițiilor efectuate, autoritățile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, T-shirt-uri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft și artificii pentru un tort de zi de naștere", susține HVIM.

UPDATE 19:57

Conform unor surse Euractiv.ro, Beke Istvan Attila era monitorizat de circa două luni.
Bărbatul procurase materiale pirotehnice și a construit o bombă artizanală pe care intenționa să o detoneze de la distanță.

Beke Istvan Attila mergea în mod regulat, împreună cu alte persoane, la într-un poligon de agrement unde făceau antrenamente trăgând cu pistoale și arme cu aer comprimat.
Miercuri urmează ca cel puțin o persoană să fie adusă la DIICOT în calitate de suspect.

Bărbatul a fost adus la București cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 17:33

Persoana reținută de către procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc se numește Beke Istvan Attila, fiind vorba de un cetățean român de etnie maghiară, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate de Agerpres, la perchezițiile efectuate de către autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere.

UPDATE 15:10

Procurorii DIICOT au transmis, într-un comunicat oficial, că un bărbat, membru al unei grupări naționalist-extremiste, a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația că „și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”.

Materialele și dispozitivele ridicate la percheziții „ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora”, susțin procurorii DIICOT.