Deputații au aprobat cererea DNA privind arestarea preventivă a lui Ioan Oltean, dar nu și pe cea a lui Cătălin Teodorescu, ambii acuzați de corupție în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP. Este a doua oară când deputații îl salvează pe Teodorescu.

UPDATE 15:50 Cererea DNA în cazul lui Cătălin Teodorescu a fost respinsă, deoarece doar 153 de deputați au votat "pentru" din cei 312 prezenți la vot. Pentru ridicarea imunității era nevoie de 157 de voturi "pentru". 

Este a doua oară când deputatul liberal este salvat de colegi. Pe 3 decembrie 2014, plenul Camerei a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, deși Comisia juridică dăduse aviz favorabil, dând vina pe "o eroare materială".

UPDATE 15:07 Deputații au aprobat reținerea și arestarea preventivă a deputatului liberal Ion Oltean.

186 au votat "pentru" și 111 "împotrivă". Au fost 318 deputați la vot și 297 voturi valabil exprimate.

UPDATE 14:32  A început votul privind cererea DNA pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Ioan Oltean.

Votul va fi secret cu bile.

UPDATE 13:15 Deputatul Cătălin Teodorescu a avut un discurs mult mai scurt, susținând că este sub control judiciar în alt dosar și că nu sunt întrunite "condițiile minime" pentru a fi reținut.

"Astăzi retrăiesc un vis urât, avut în urmă cu un an, când mă aflam tot aici, în fața dumneavoastră. (...) Nu am făcut nimic altceva decât să îmi îndeplinesc obligațiile de serviciu", a spus Teodorescu, reamintind de votul din decembrie 2014, când DNA a cerut arestarea sa în dosarul Alinei Bica, însă deputații l-au salvat.

UPDATE 13:00 La plecarea din plen, Oltean spune că nu-și face nicio speranță și că și-a făcut deja bagajul.

UPDATE 12:40 Deputatul liberal spune că nu se face vinovat de faptele din dosar. "Nu m-am sustras niciodata procedurii penale, am o conduită exemplară în relația cu procurorul de caz", le-a spus el colegilor.

UPDATE 12:30 Ioan Oltean susține, în plen, că a fost ridicat "abuziv" de pe Aeroportul Henri Coandă, întrucât oricum se ducea la DNA. El reiterează faptul că acuzațiile se bazează pe un simplu denunț al unui preot care execută o pedeapsă.

Pe 2 decembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil cererile DNA privind arestarea preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu și a colegului liberal Cătălin Teodorescu, acuzat în același dosar de abuz în serviciu.

Întrebat de jurnaliști înainte de plen ce le va spune colegilor, Ioan Oltean a răspuns: " M-am pregătit să dovedesc că nu se impune arestarea mea", relatează Mediafax.

Pe de altă parte, Oltean a dat de înțeles că se așteaptă, totuși, să fie arestat. "(Rezultatul votului va fi cel - n.r.) care a fost de obicei până acum", a spus deputatul liberal.

Într-un comunicat de presă, Ioan Oltean susține că acuzațiile care i se aduc sunt formulate "în exclusivitate în temeiul a două declarații ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declarații care se contrazic flagrant între ele și care nu sunt confirmate de nicio altă probă".

Deputatul precizează că, dacă o acuzație împotriva oricărei persoane poate fi susținută "pe declarațiile unui denunțător aflat în stare de deținere și care își cumpără probabil libertatea sau o parte a libertății prin acele denunțuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator". 

El mai precizează că a solicitat Parchetului să administreze următoarele probe:

 

  • Audierea șoferului său, "despre care denunțătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că am fost la biserică".
  • Confruntarea acestei persoane cu denunțătorul.
  • Confruntarea sa cu denunțătorul.
  • Confruntarea dintre denunțător și persoanele care susțin că se aflau la biserică când liberalul ar fi luat mită.
Ioan Oltean consideră că cererea Parchetului privind arestarea sa preventivă este "lipsită de orice justificare", iar el nu are cum să influențeze mersul anchetei.