Prin comparație cu celelalte state europene, Cipru se situează în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de sărbători legale, dobândind recordul în 2015 cu nu mai puțin de 17 zile libere. La polul opus se clasează Spania, cu doar opt zile libere date de stat, în contrast direct cu estul Europei, unde numărul sărbătorilor legale este ascendent. 

Potrivit surselor oficiale ale UE, la mică distanță de Cipru se situează Bulgaria, Ungaria și Letonia cu 15 zile libere, în timp ce Danemarca, Germania și Croația au 14 sărbători legale în anul în curs. 

În acest top România are 13 zile libere legale, situându-se la egalitate cu Suedia, Finlanda, Lituania și Austria. 

Totuși, cifrele variază în funcție de zilele săptămânii în care cad aceste sărbători. Totodată, important este și dacă angajații sunt plătiți sau nu în zilele sărbătorilor legale. 

Angajații statelor membre ale Uniunii Europene au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu plătit pe an, așa cum prevede Directiva UE privind timpul de lucru alocat muncitorilor. 

Franța deține cea mai scurtă săptămână de lucru din întreaga Europă cu 35.6 ore alocate în timp ce România, Ungaria, Croația, Grecia și Malta sunt țările cu cea mai lungă săptămână de lucru, având alocate în total 40 de ore.

Potrivit unui raport întocmit în 2012 de  Centre for Economics and Business Research, fiecare sărbătoare legală din Marea Britanie a costat economia țării nu mai puțin de 2,3 miliarde de lire sterline (echivalentul a 3,2 miliarde de €), venituri pierdute din cauza zilelor nelucrate cu ocazia acestor sărbători.

Sursă: Euro News