Echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, însărcinată cu anchetarea originii coronavirusului și așteptată în China săptămâna trecută, își va începe în sfârșit misiunea joi, a anunțat luni Ministerul Sănătății chinez, potrivit Agerpres.

Această vizită este extrem de sensibilă pentru Beijing, dornic să evite orice responsabilitate în epidemia ce a ucis peste 1,9 milioane de oameni în întreaga lume, notează AFP. Programată inițial săptămâna trecută, ea a fost anulată în ultimul moment din lipsa tuturor autorizațiilor necesare pentru echipă, amintește sursa citată.

"După discuții, echipa de experți ai OMS (...) se va duce în China începând cu 14 ianuarie pentru inspecții. Ei vor efectua cercetări în comun cu oamenii de știință chinezi cu privire la originile COVID-19", a declarat Ministerul Sănătății chinez într-un scurt comunicat.

Beijingul nu a furnizat detalii cu privire la modul în care se va desfășura vizita, dar se așteaptă ca anchetatorii să fie plasați în carantină la sosirea pe teritoriul chinez.

Comisia Națională de Sănătate chineză, care a anunțat data, nu a oferit detalii cu privire la itinerariul echipei.

Într-o rară critică față de China, notează AFP, șeful OMS și-a exprimat regretul săptămâna trecută că anchetatorii săi nu s-au putut duce în această țară.

Unda verde a chinezilor vine la exact un an după anunțul primului deces în China din cauza a ceea ce era la acea vreme doar un virus misterios. De atunci, țara a reușit să elimine practic maladia de pe teritoriul său, potrivit AFP, adăugând că autoritățile de la Beijing nu ratează nicio ocazie de a pune la îndoială originea chineză a virusului, în timp ce inițial au dat vina pe o piață din Wuhan unde erau vândute animale vii.

Dar China nu a reușit să împiedice ca președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, să acuze cu regularitate autoritățile de la Beijing de răspândirea "virusului chinez" pe planetă - și chiar de faptul că l-ar fi lăsat să scape dintr-un laborator de virologie din Wuhan, orașul din centrul țării unde a apărut virusul la sfârșitul anului 2019.

Și, ca semn de nervozitate, puterea comunistă a condamnat la sfârșitul lunii decembrie la patru ani de închisoare o "jurnalistă cetățeană", Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan.