Șeful statului a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la anularea unor obligații fiscale, legat de reîncadrarea activității independente în activitate dependentă, potrivit Mediafax. Tot luni, seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală

Legea se referă și la anularea obligațiilor fiscale pentru salariații care au primit indemnizații de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.

Legea promulgată de președinte se mai referă la persoanele care au obținut venituri sub nivelul salariului minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

Altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depășit plafonul de venituri și trebuia să se declare plătitoare de TVA.

În cazul în care contribuabilul și-a exercitat dreptul de deducere în primul decont de taxă pe valoarea adăugată depus după emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anulează diferențele de taxă pe valoarea adăugată. În acest caz, organul fiscal anulează doar obligațiile fiscale accesorii aferente diferențelor de taxă pe valoarea adăugată.

În document este amintit că organele fiscale au reconsiderat/reîncadrat veniturile realizate din desfășurarea ca activitate independentă a unor profesii libere ca fiind venituri din activități dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate în diverse domenii, de liber profesioniști (farmaciști, medici, arhitecți, experți contabili, consultanți fiscali, evaluatori, executori judecătorești, avocați, etc.) și de persoanele fizice în domeniul drepturilor de autor.

La 23 iunie, Comisia de buget, finanțe a Camerei a aprobat proiectul de lege privind anularea unor obligații fiscale stabilite abuziv de organele fiscale, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici precizând că ministerul caută soluții și pentru cei care au plătit deja aceste obligații.

"Partea bună este că am găsit împreună o soluție pentru situațiile nefericite, în care Fiscul putea să aplice acele amenzi sau penalități. Vom vedea exact ce se întâmplă și cu cei care au fost de bună- credință și au plătit obligațiile respective", a spus atunci Teodorovici.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja obligațiile respective, ministrul a răspuns că se va căuta o soluție pentru aceștia.