Deputații au respins cu 231 de voturi împotrivă urmărirea penală a lui Victor Ponta, formulată de DNA. Voturi pentru urmărirea penală: 120.

UPDATE 11.40 120 de voturi pentru și 231 de voturi împotriva urmăririi penale, în Camera Deputaților. 

Spre deosebire de urmărirea penală deja declanșată (în calitate de persoană privată, avocat), de data aceasta acuzațiile de conflict de interese aduse în fața Camerei Deputaților pentru încuviințarea urmăririi penale erau strict legate de exercitarea funcției publice, fiind acuzat de conflict de interese prin favorizarea partenerului de afaceri într-o funcție publică.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis, pe Facebook: Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.

Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană. Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate.
În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru. 
 
 

Îmi mențin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție. Regret faptul...

Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, June 9, 2015
UPDATE Reacție de la Bruxelles: Președintele Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, pe Twitter: „Scandalos faptul că Parlamentul României blocheză investigația penală în cazul lui Ponta. Partidul Socialiștilor Europeni în România (PSD - n.r.) obstrucționează aplicarea legii”
 
UPDATE Ambasada SUA (12:42)
 
 
  • "Așa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale.
  • Orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor.
  • Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil.”

UPDATE Ambasada Marii Britanii

  • Guvernul Marii Britanii recunoaște importanța luptei împotriva corupției în România și necesitatea ca instituțiile sistemului judiciar să poată acționa cu imparțialitate și în spiritul unei independențe depline. Acest principiu este de altfel menționat și în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat.
  • Înainte de Summitul G7 din Germania, Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atenția asupra corupției ca amenințare la adresa prosperității și securității statelor, oriunde în lume. Premierul Cameron a anunțat că Marea Britanie va coordona o agendă anticorupție pe parcursul anului următor, culminând cu un summit dedicat luptei împotriva corupției găzduit la Londra în 2016.
  • Ambasada Marii Britanii nu comentează cazurile individuale, iar situațiile care vizează Guvernul României reprezintă un subiect ce trebuie gestionat de cetățenii României.

Poziția Comisiei Europene, București: "imunitatea NU acoperă o potențială urmărire penală"

Întrebat de EurActiv.ro care este poziția Comisiei Europene în problema ridicării imunității politicienilor, Prim-Vicepreședintele Frans Timmermans a declarat că „imunitatea parlamentarilor este legată de activitatea lor în Parlament și imunitatea NU acoperă vreo potențială urmărire penală. Aceasta este poziția generală pe care o  repet și aceasta este poziția pe care Comisia va continua să o aibă în fața tuturor statelor, inclusiv România”.

Vorbim despre imunitatea legiuitorilor, în termeni generali. De ce au ei imunitate? Pentru că în activitatea lor de legiferare, cand își prezintă o poziție în Parlament, aceasta nu ar trebui să fie deschisă urmăririi penale.

De aceea avem imunitate parlamentara, NU pentru a împiedica urmărirea penală. Ca principiu general, președinții Camerelor au fost de acord.

- Frans Timmermans, PVP Comisia Europeană