Un judecător al Curții de Apel București a respins vineri cererea autorităților turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicația Zaman România.

Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări, având în vedere că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București se opune extrădării jurnalistului. Instanța a respins cererea pe motiv că nu sunt întrunite condițiile pentru extrădarea lui Kamil Demirkaya,  informează Agerpres.

Pe 6 decembrie, jurnalistul turc Kamil Demirkaya declara că nu își dorește să fie extrădat în Turcia din cauză că justiția de acolo nu funcționează, iar jurnaliștii și cadrele didactice sunt "o țintă".

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiția nu funcționează corect în Turcia. Există tortură și alte modalități mai puțin ortodoxe care se folosesc față de persoanele cercetate. (...) La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. (...) Recent, din Republica Moldova au fost extrădați 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulți ziariști de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimiși la închisoare, precum și rude de-ale mele", spunea Kamil Demirkaya.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR", se arăta într-un comunicat al publicației 'Zaman România'.