Bruxelles-ul european se dezvolta in fiecare zi. Noi entitati juridice isi deschid reprezentantele, iar sute de persoane vin saptamanal sa isi gaseasca un loc de munca pe structura comunitara.

Recent, Biserica Ortodoxa Romana si-a deschis o reprezentanta permanenta pe langa institutiile europene. Aceasta initiativa este o concretizare a deschiderii europene a Bisericii Ortodoxe Romane si un raspuns la interesul pe care Uniunea Europeana il manifesta pentru luarea in considerare a patrimoniului religios si spiritual.

Reprezentanta are misiunea de a asigura o comunicare eficienta intre Biserica Ortodoxa Romana si institutiile Uniunii Europene; de a asigura informarea Bisericii Ortodoxe Romane in ceea ce priveste programele Uniunii Europene; de a oferi consultanta Bisericii Ortodoxe Romane, eparhiilor, parohiilor si asociatiilor ce isi desfasoara activitatea sub patronajul sau in parteneriat cu Biserica pentru a realiza proiecte de implementare a programelor europene sau nationale.

Coordonatorul biroului din capitala Europei, parintele Patriciu Vlaicu, doreste ca reprezentanta sa aiba ca prioritate „de a informa Institutiile Europene despre actiunile si initiativele Bisericii Ortodoxe Romane care intra in sfera de interes a Uniunii; de a crea si dezvolta parteneriate pentru a facilita accesul la platforme si retele europene; sprijinirea eparhiilor si parohiilor in demersul de accesare a finantarilor prin programele comunitare europene, cu un accent deosebit pe Fondurile Structurale si de Coeziune pentru Romania.”

Reprezentanta este condusa oficial de catre IPS Sa Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, sprijinit de Consiliul Reprezentantei coordonat de un consilier rezident in Bruxelles, in cadrul acestuia fiind cooptati specialisti in domeniul relatiilor dintre Biserica si Stat, in domeniul Teologiei sociale si in alte domenii de actualitate pentru dezbaterile la nivel european. Pentru informare si documentare Biroul Permanent dispune de o pagina internet www.orthodoxero.eu si de Buletinul European, EuRoOrthodox, www.euroorthodox.net

In Bruxelles-ul european si alte Biserici Ortodoxe europene au reprezentante permanente, precum cea a Rusiei, a Constantinopolului si a Greciei. Cea din Serbia sau din Bulgaria nu dispun inca de o astfel de structura.

Dan LUCA / Bruxelles