Firmele lui Dorin Cocoș pentru pentru reactivi de teste medicale, vânduți spitalelor de stat, i-au adus afaceristului 85 milioane euro în 9 ani. Numai într-o singură zi, firmele lui Cocoș au obținut contracte în valoare totală de 18 milioane de euro.

Dezvăluirile au fost făcute de Rise Project.

Spitalele din România au cumpărat reactivi de laborator, substanțe utilizate în majoritatea analizelor medicale, de la Dorin Cocoș și de la partenerii acestuia, care monopolizau furnizările și dictatau prețurile, scriu cei de la Rise Project.

Spitalele, în special cele din București, au încheiat contracte publice în valoare totală de 85 de milioane de euro cu trei dintre firmele grupării Cocoș, Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika și Spectrum Magnamed, asta, deși au existat și situații în care reactivii n-au fost de calitate sau au lipsit din laboratorele de analiză.

În 2012, Institutul Matei Balș i-a dat lui Cocoș 18 milioane de euro dintr-un buget de achiziții de 20,2 milioane euro prin doar trei licitatii organizate la spital.

Rise Project scrie că experții ONPCSB au descoperit că prețurile celor trei contracte atribuite de Institutul Matei Balș au fost supraevaluate chiar și de trei ori. Cele trei companii ale lui Cocoș au reușit să creeze un monopol pe piața achizițiilor spitalicești, iar asta le-a permis să vândă reactivii la suprapreț, uneori, chiar și umflate cu 300%.

În 2009, firmele lui Dorin Cocoș aveau o strategie în doi pași pentru a pune sub control achizițiile de reactivi din spitale: primul era să doneze aparatele cu care se fac analizele și care folosesc reactivi; al doilea pas era natural: spitalele achiziționau reactivii de la companiile acestuia pentru că erau singurele care le ofereau.

Rise Project dezvăluie și ce se întâmpla după ce banii plecați de la stat ajungeau la Cocoș. După ce institutul făcea plățile, banii erau scoși cash din conturile firmelor.

Asta s-a întâmplat și în cazul Institutul Matei Balș, a cărui bani  nu au rămas prea mult timp în conturile societăților lui Cocoș. Mare parte au fost retrași repede, în numerar. Au fost zile în care sute de mii de euro au ieșit direct din seifurile băncilor, fiind preluați de familia Cocoș și apropiați.

Dorin Cocoș, care a fost deja trimis în judecată în două dosare majore de corupție și condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu executare în cazul licențelor Microsoft, a refuzat să comenteze informațiile publicate de Rise Project și constatate de ONPCSB.

Constatările ONPCSB au ajuns la DNA, iar procurorii investighează deja de o lună afacerile celor trei firme ale familiei Cocoș, inclusiv contractele încheiate cu Spitalul Bagdasar Arseni și Institutul Oncologic, a căror managerii au fost recent arestați și pe care DNA îi acuză că au primit mită pentru contracte parafate, prin intermediari, cu firmele lui Cocoș.