Un cetățean bosniac și sârb urmărit internațional pentru crime de război a fost extrădat, joi dimineață, din România, fiind primul mandat de extrădare pentru astfel de infracțiuni pus în aplicare de Poliția Română.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, bărbatul, cetățean bosniac și sârb, a fost depistat la 1 noiembrie în județul Timiș, fiind urmărit internațional de Interpol Sarajevo pentru crime de război.

El a fost prins la punctul de trecere a frontierei Cenad, în timp ce încerca să iasă din România pentru a ajunge în Ungaria.

Biroul Național Interpol București a transmis informarea de urmărire internațională către Parchetul Curții de Apel Timișoara, iar pe 2 noiembrie instanța a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării, pentru 30 de zile.

"Persoana în cauză este bănuită că, încălcând legislația internațională și în special Convenția de la Geneva cu privire la protecția populației civile, ca membru al armatei, împreună cu alte persoane, ar fi aplicat măsuri de intimidare și violențe fizice asupra unor etnici bosniaci, care au fost supuși muncii forțate într-un lagăr de concentrare", se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au declarat pentru Mediafax că bărbatul, Grozdan Savici, a fost escortat, joi dimineață, de către polițiștii de la SIAS la Aeroportul "Henri Coandă" București, pentru a fi predat autorităților bosniace. 

Grozdan Savici (46 de ani)  este căutat de mult timp de către autoritățile bosniace pentru fapte comise între anii 1992 și 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie.