România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluțiilor dezinfectante folosite în spitale, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, după ce Tolo.ro a dezvăluit că dezinfectanții din spitale sunt diluați.

Ministrul a declarat că avizele pentru soluțiile dezinfectante provin de la instituții europene, conform unei directive, și ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara țării, deoarece România nu are, momentan, laboratoare acreditate în acest sens, existând doar laboratoare private.

"Pe termen scurt nu le putem face în țară și pot fi finanțate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele și vor primi acreditare, estimăm, într-un an”, a explicat, într-o conferință de presă, Patriciu Achimaș-Cadariu, relatează Agerpres.

Întrebat dacă știe de retragerea în ultimele zile a dezinfectanților de la Spitalul Floreasca, ministrul a spus că a dispus controale în acest sens.

În opinia sa, conducerea spitalelor trebuie responsabilizată cu privire la folosirea acestor dezinfectanți.

Declarațiile ministrului vin după ce o anchetă publicată pe tolo.ro dezvăluie faptul că firma Hexi PharmA care furnizează dezinfectanți în circa 350 de spitale nu respectă concentrațiile soluțiilor.

Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, "în peste 2.000 de săli de operație”.

Ele ar trebui să lupte exact cu setul de bacterii ucigașe care au fost descoperite în corpurile morților de la Colectiv, scriu jurnaliștii de la GSP.

Andra Neamțu, șefa Centrului de Monitorizare a Riscului din Institutul Național de Sănătate Publică, se apără, susținând senin că legea nu obligă autoritățile de resort să facă verificări.

Marți dimineața, la Realitatea Tv, întrebat de această situație ministrul Sănătății a declarat: ”Nu știam că nimeni din statul român nu verifică prin analize de laborator dezinfectanții din spitale”.

Conform rețetelor furnizate jurnaliștilor de la GSP de către un fost angajat al companiei Hexi Pharma, concentrația în care se produceau dezinfectanții era de la trei până la nouă ori mai mică.

O altă sursă a precizat că "unele din loturile de dezinfectante sunt apă cu săpun, ca să zic așa”.

Mai multe produse ale firmei Hexi Pharma figurează cu "neconformități” în Rapoartele de Activitate pe 2013 și 2014 ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) București.

În aceleași documente sunt semnalate probleme și la produsele altor firme.

Avizul pentru dezinfectante se dă, potrivit Andrei Neamțu, pe baza unui dosar, care include și o analiză de laborator depusă de producător.

Jurnaliștii au descoperit faptul că analizele sunt făcute într-un laborator controlat tot de patronul Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea.

Într-un drept la replică, firma precizează că își testează periodic produsele, având contract cu mai multe laboratoare independente. Totodată, soluțiile sunt verificate și de către spitalele mari din țară care au laboratoare de control microbiologic.

Citiți întreaga investigație pe tolo.ro.

Parchetul s-a sesizat din oficiu 

"În această dimineață ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfășurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secția de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulțumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a declarat, marți, procurorul general interimar Bogdan Licu.