Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în dreptul său intern legislația revizuită a UE privind deșeurile de ambalaje. Vezi în articol - declarații Horațiu Radu, Agentul Guvernamental al României pentru Curtea Europeană de Justiție.

Versiunea revizuită a Directivei privind ambalajele actualizează normele privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, în vederea reducerii impactului acestora asupra mediului. Statele membre au avut obligația de a asigura intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformității cu directiva până la 30 septembrie 2013. România, care a depășit termenul inițial, a primit o scrisoare de punere în întârziere la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an și jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislația națională. Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE. 

Sursa: Comisia Europeană / Vezi comunicatul integral aici.

UPDATE Horațiu Radu, Agentul Guvernamental al României pentru Curtea Europeană de Justiție, a declarat pentru EurActiv.ro: 

S-ar putea discuta retragerea acțiunii doar în condițiile în care Directiva ar fi transpusă urgent în legislația națională.

Horațiu Radu a mai precizat că, până în prezent, România a mai avut patru alte acționări la Curtea Europeană de Justiție pentru netranspunerea legislației europene.

O cauză aflată pe rol la CJUE, pe care România a câștigat-o, s-a referit la Directiva Habitate. Comunicatul Comisiei Europene pe acest subiect, aici

 Pentru două alte cauze în domeniul energiei, care deja erau pe rol, acțiunea Comisiei Europene a fost retrasă după adoptarea de urgență a prevederilor necesare. 

 

Un proces împotriva României, aflat încă pe rol, se referă la iazurile de decantare aparținând exploatării de cupru și zinc Moldomin. (Articol pe acest subiect - realizat de Deutsche Welle)/  Comunicatul Comisiei Europene pe acest subiect, aici

 Comunicatul de miercuri, 29 aprilie al Comisiei Europene explică: 

În pachetul lunar privind deciziile de inițiere a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană acționează în justiție o serie de state membre care nu au respectat în mod corespunzător obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Astăzi, 29 aprilie, Comisia a luat 120 de decizii, inclusiv 38 de avize motivate și 6 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. De asemenea, Comisia este în curs de a închide un anumit număr de cazuri, deoarece respectivele state membre au soluționat problemele pe care le aveau fără a fi fost nevoie de măsuri suplimentare din partea Comisiei.